El Servei d’Endocrinologia i Nutrició del Parc Taulí publica la primera experiència clínica amb pàncrees artificial realitzada a l’Estat espanyol

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició del Parc Taulí publica la primera experiència clínica amb pàncrees artificial realitzada a l’Estat espanyol
Dijous 24/10/2013
L'estudi té l'objectiu de controlar els nivells de sucre en sang durant la nit de manera automàtica en les persones amb diabetis tipus 1

SABADELL, 24 D'octubre DE 2013. El Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital de Sabadell, dirigit per la Dra. Mercedes Rigla, en col·laboració amb el Grupo de Bioingeniería y Telemedicina de la Universidad Politécnica de Madrid, ha portat a terme la primera experiència clínica amb pàncrees artificial realitzada a l'Estat espanyol, mitjançant un sistema intel·ligent de control dels nivells de glucosa a la sang. L'estudi té l'objectiu de mantenir normals els nivells de glucosa a la sang durant tota la nit en les persones amb diabetis tipus 1 (insulinodepenents).

Els resultats del projecte van ser presentats com a comunicació oral al congrés de la American Diabetes Association, que va tenir lloc a Chicago a finals del mes de juny, i acaben de ser publicats a la revista Diabetes, Technology and Therapeutics.

El pàncrees artificial combina un monitor continu de glucosa, una bomba d'infusió d'insulina i un algoritme de control que, cada 5 minuts, decideix de manera automàtica la quantitat d'insulina que s'ha d'administrar. La Dra. Rigla fa el símil d'aquest sistema amb el d'un “pilot automàtic”, que prediu com estarà el nivell de sucre en els propers 30 minuts i, en funció d'això, cada 5 minuts administra la insulina “estrictament necessària”.

Els resultats obtinguts en l'estudi, en el què van participar 10 pacients, han posat de manifest que aquest sistema aconsegueix que el pacient estigui un 95,8% del temps amb el sucre normal (entre 70 i 144 mg glucosa/dl de sang) durant la nit. Segons la investigadora principal, aquesta normalitat suposa reduir les complicacions pròpies del pacient diabètic, com les baixades de sucre. En conseqüència, és previsible que aquesta estabilitat en els nivells de sucre durant la nit tingui un impacte molt positiu en la reducció del risc d'afectacions, com la retinopatia diabètica, l'afectació renal o la malaltia cardiovascular.

La diabetis és una malaltia crònica, provocada per la insuficient producció d'insulina, amb una incidència d'11 nous casos per cada 100.000 habitants/any. A l'àrea de referència del Parc Taulí hi ha diagnosticades a prop de 1.500 persones amb diabetis tipus 1.


Per a més informació:
Gabinet de Comunicació Parc Taulí
Tel. 937 458 380
comunicacio@tauli.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/11/2024