El vertigen, una malaltia amb múltiples causes i tractaments diferents

El vertigen, una malaltia amb múltiples causes i tractaments diferents
Dijous 08/05/2014
  • Les causes de la malaltia –que pot ser fruit de problemes neurològics, a l'oïda, a les cervicals o a la vista– són diferents segons l'edat. És per això que otorinolaringòlegs, neuròlegs, traumatòlegs o metges rehabilitadors poden intervenir en el seu tractament.
  • L'Hospital de Mataró va atendre l'any passat 17 pacients ingressats per vertigen i 902 persones al Servei d'Urgències.

Hi ha dos tipus de vertigen: el central, que sol tenir el seu origen en problemes neurològics, com ara els infarts i altres accidents vasculars cerebrals, i el perifèric, causat, sobretot, per problemes cervicals o malalties a l'oïda interna. És a l'oïda on hi ha el sistema vestibular, que contribueix a l'equilibri i al sentit de l'orientació espacial.

Cada edat, un vertigen diferent. Les persones joves solen patir vertigen per problemes cervicals (males postures) o bé per problemes a la vista. Les majors de setanta anys, en canvi, solen patir vertígens causats per problemes neurològics i també musculars.

Els vertígens fruit de problemes a l'oïda solen aparèixer a partir dels quaranta anys. Fins als cinquanta, s'és més propens a patir vertigen com a conseqüència de la malaltia de Ménière, que afecta l'oïda interna. Entre els cinquanta i seixanta anys, el vertigen sol ser posicional: apareix per canvis de posició del cap. És el vertigen causat per problemes de l'oïda més freqüent.

Símptomes. El vertigen perifèric pot ser força sever les primeres vegades que es produeix i provoca la sensació que el món roda. Fins i tot, pot causar nàusees i vòmits. En altres casos comporta una sensació de pèrdua d'audició o de taponament d'oïdes. El vertigen central, en canvi, no causa problemes d'oïda però sí sensació de flotar en l'aire, visió doble i, en alguns casos, problemes neurològics.

Amb tot, és important diagnosticar el problema i tractar-lo al més aviat possible, perquè si es converteix en una malaltia crònica pot causar complicacions greus com l'ansietat o la depressió.

Què cal fer quan el patim? Tan aviat com patim un atac de vertigen o sospitem que en podem haver patit un, hem d'anar al metge de família o al Servei d'Urgències del nostre hospital, en especial si tenim nàusees o vòmits. Allà se'ns realitzarà un control per saber si es tracta de vertigen central. Si ho és, seguirem els procediments establerts per tractar malalties neurològiques. Diversos especialistes poden tractar-nos quan patim vertigen: otorinolaringòlegs, neuròlegs,  traumatòlegs o metges rehabilitadors.

Quin tractament hi ha? El tractament varia en funció dels símptomes. En molts casos, la recuperació de l'estabilitat pot millorar-se amb tractament rehabilitador. En casos de vertigen posicional, cal fer exercicis per reeducar el sistema de l'equilibri. Són pocs els vertígens causats per problemes a l'oïda que s'han d'operar. En els vertígens causats per la malaltia de Ménière, es poden corregir determinats hàbits de la dieta que predisposen a partir noves crisis.

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) és un organisme públic que gestiona l'Hospital de Mataró, l'Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i tres Àrees Bàsiques de Salut (Cirera-Molins Mataró Centre i  Argentona). El CSdM també és centre de referència en salut mental i addiccions al conjunt de la comarca del Maresme.

 

Comunicació
Consorci Sanitari del Maresme
Tel. 93 741 77 00 ext.1024 | comunicacio@csdm.cat | Hospital de Mataró, Carretera de Cirera s/n; Mataró 08304 | www.csdm.cat

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 24/12/2024