Es presenta a l’Hospital de Mataró el protocol per tractar les infeccions greus a nivell de tot Catalunya

Es presenta a l’Hospital de Mataró el protocol per tractar les infeccions greus a nivell de tot Catalunya
Dijous 04/07/2013
L'objectiu és reduir el temps entre que el malalt amb sèpsia greu contacta amb un servei d'urgències fins que es trasllada a una UCI hospitalària

Més de 190 professionals procedents de diferents centres hospitalaris de Catalunya, del CatSalut i del Servei d'Emergències Mèdiques, van participar ahir dimecres en l'acte de presentació d'un protocol únic per atendre els casos de sèpsia greu als hospitals catalans. L'Hospital de Mataró, pioner en l'aplicació d'un protocol integrat al nostre país, ha acollit aquesta Jornada tècnica sobre el Continu Assistencial de la Sèpsia Greu a Catalunya

Cada any es donen a Catalunya prop de 3.300 casos de sèpsia greu, amb una mortalitat del 25%

Iniciativa dels professionals clínics
El protocol ha estat elaborat per un grup de treball impulsat per les societats catalanes de medicina intensiva i de medicina d'urgències. Juan Carlos Yébenes, Cap de Servei de Cures Intensives de l'Hospital de Mataró, és el president d'aquest grup de treball. Els presidents d'ambdues societats científiques, així com representants del CatSalut, directius del Consorci Sanitari del Maresme i professionals dels serveis de cures intensives de diferents centres de Catalunya hi han participat.
 
Un problema que afecta prop de 3.300 persones/any a Catalunya
La sèpsia és una resposta fisiològica a una infecció. Quan la infecció afecta altres òrgans es coneix com a sèpsia greu. La sèpsia greu pot causar hipotensió, insuficiència renal o insuficiència respiratòria, i pot arribar a afectar el cor. Si el pacient no millora un cop s'inicia el tractament, es considera que està en xoc sèptic.
La diferència entre ambdós estats és molt important, perquè la sèpsia greu té una mortalitat del 25% i el xoc sèptic, del doble. Així doncs, resulta fonamental identificar els símptomes com més aviat millor, tractar-los ràpidament i seguir-los de forma exhaustiva durant les primeres hores. La sèpsia greu té una incidència de 47 casos per 100.000 habitants.
 
Resposta ràpida i coordinada

El protocol té com a objectiu que tots els hospitals puguin tractar la malaltia quan el procés encara és reversible, sobretot mentre el pacient espera que se l'ingressi a la unitat de cures intensives (UCI). Per fer-ho, és necessari atendre'l de forma ràpida, adequada i seguint una pauta coordinada entre el servei d'urgències i la UCI. La unificació de criteris entre serveis és especialment necessària en els hospitals que no tenen unitat de cures intensives, i que han de traslladar el malalt al seu hospital de referència. Aquest fet es dóna en un de cada dos casos.
 
Pioners a Catalunya i l'Estat
El Continu Assistencial de la Sèpsia Greu a Catalunya es basa en el Codi sèptic interhospitalari, un protocol nascut al Maresme el 2007 que tenia la finalitat d'unificar els tractaments subministrats als Serveis d'Urgències dels hospitals de Calella, Blanes i de l'Hospital de Mataró, l'únic dels tres hospitals que, a més, comptava amb una UCI. La iniciativa també es pionera a nivell estatal.


Per a més informació:
Comunicació
Consorci Sanitari del Maresme
Tel. 93 741 77 00 - Ext.1024
comunicacio@csdm.cat

www.csdm.cat

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/01/2025