La Clínica Sant Josep homenatja la Comunitat de les Germanes Josefines en el 125è aniversari de servei a Manresa

La Clínica Sant Josep homenatja la Comunitat de les Germanes Josefines en el 125è aniversari de servei a Manresa
Del 14/12/2011 al 17/01/2014
S'ha presentat el llibre que recull la història de la Clínica Sant Josep i de la comunitat religiosa a Manresa

homenatge Comunitat de les Germanes Josefines‏Clínica Sant Josep homenatja la Comunitat de les Germanes Josefines‏

Aquest dimecres al migdia, l'Església de Sant Josep Obrer ha acollit l'acte d'Homenatge a la Comunitat de les Germanes Josefines en el seu 125è aniversari de servei a la ciutat. L'arribada d'aquesta comunitat al carrer Caputxins de Manresa, l'any 1886, va donar peu, uns anys més tard, a la creació de la Clínica Sant Josep.

Durant la celebració s'ha presentat el llibre “La Clínica Sant Josep. Un compromís amb Manresa” del Dr. Lluís Guerrero, metge d'Althaia, acadèmic i Director de l'Arxiu Històric de les Ciències de la Salut “Simeó Selga i Ubach”. Els parlaments han anat a càrrec del Bisbe de Vic, Romà Casanova; el President del Patronat d'Althaia i alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la representant de la Congregació de les Germanes Josefines, la Germana M. Pilar Martínez; el Director general d'Althaia, Manel Jovells; i el Director de la Clínica Sant Josep, Albert Estiarte. Tots ells han destacat i agraït el servei i l'entrega que aquesta comunitat de religioses ha fet a la ciutat de Manresa. La descoberta d'una placa commemorativa ha posat el el punt i final a l'acte.

Una mica d'història

La Comunitat de les Germanes Josefines va arribar a Manresa l'any 1884. Dos anys més tard, el 1886, es van traslladar al carrer Caputxins on van obrir un centre assistencial. La instal·lació de la comunitat en aquest carrer, fa 125 anys, va ser un pas fonamental perquè més endavant, el dia 1 de gener de l'any 1929, s'inaugurés en la mateixa ubicació la Clínica Sant Josep. Per aquest motiu, des de la Fundació Althaia s'ha volgut commemorar aquest 125è aniversari.

Des de ben aviat aquest centre va guanyar-se un important prestigi gràcies al cirurgià Dr. Amand Redondo que, com a director del centre, va construir tota la seva estructura assistencial. Més endavant, es potencia l'àmbit de l'atenció maternoinfantil de la mà del Dr. Ramon Llatjós i el seu equip. L'arquitecte Soler i March va projectar i dirigir l'adaptació de l'edifici originari que va ser ampliat durant la dècada dels anys 40.

Durant el primer segle d'existència, la Clínica va seguir una evolució creixent, ampliant la seva cartera de serveis, fins a consolidar-se com a centre referent de l'activitat privada i mutual del territori, alhora que esdeveniaun centre capdavanter en l'assistència maternoinfantil així com en altres especialitats medicoquirúrgiques.

L'any 1994, després d'unir-se amb el Centre Hospitalari de Manresa, la Clínica va diversificar la seva activitat i va crear nous serveis davant la demanda creixent d'atenció a les persones més dependents. Així va néixer la Unitat de Llarga Estada, la Residència Assistida i, més endavant, el Centre de Disminuïts Físics del Bages.

El naixement de la Fundació Althaia, l'any 2002, va suposar un punt d'inflexió ja que des de llavors s'ha reforçat el seu paper com a centre referent de l'atenció mutual i privada de la Catalunya Central.

“La Clínica Sant Josep. Un compromís amb Manresa”

El llibre que es presenta és una obra històrica fruit d'un intens treball del Dr. Lluís Guerrero que ha estat més de mig any buscant en arxius de la ciutat i de la pròpia comunitat religiosa. La recerca no ha estat fàcil ja que hi ha una gran dispersió de material i migradesa de tant documental com fotogràfic.

Aquestes circumstàncies han fet que Guerrero hagi hagut de recórrer a fonts indirectes, com els llibres on es registraven les operacions fetes als quiròfans de la Clínica Sant Josep. Al mateix temps, també ha utilitzat la memòria de persones que han estat vinculades al centre. Tot plegat, atorga més valor a l'obra que es converteix en la primera història escrita de la Comunitat de les Germanes Josefines a Manresa i de la Clínica Sant Josep.

El lector podrà descobrir detalls històrics de l'època en que la comunitat es va instal·lar a la ciutat, sobre el fundador de l'orde el Pare Francesc Xavier Butinyà i sobre la pròpia comunitat de les Josefines. El llibre desgrana la trajectòria de la Clínica des de la seva obertura, l'any 1929, passant per la Guerra Civil, els anys 40 amb el Seguro Obligatorio de Enfermedad, els 50 i els 60, amb l'aparició de la Seguretat Social i la seva influència.

L'obra també parla del moment amb el més gran número d'hospitals a la ciutat i de la posterior crisi que va provocar aquest excés d'oferta. Descriu les corresponents reordenacions hospitalàries, fins a la fusió del 2002, quan la Clínica queda integrada a la Fundació Althaia. Els dos darrers capítols estan dedicats al present i al futur del centre.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/01/2025