El Dr. Manel Pladevall ha estat el creador, impulsor i director del projecte a Catalunya. La magnitud de l'estudi, realitzat amb una mostra representativa de 900 pacients a tot el territori espanyol i català al llarg de gairebé 6 anys, ha comptat amb la participació d'un centenar de professionals sanitaris.
Circulation, una de les revistes més prestigioses del món especialitzada en salut cardiovascular, va publicar l'octubre passat l'estudi realitzat a Catalunya i a Espanya sobre la regularització en la ingesta de medicaments en els pacients que requereix un control de la pressió arterial.
L'objectiu de la investigació realitzada és la millora de la cumplimentació terapèutica per controlar el risc de la pressió arterial en persones que tenen una malaltia o risc cardiovascular (ja siguin persones diabètiques, persones amb problemes de cor...). La mostra poblacional amb la que ha comptat l'estudi és una de les més elevades que s'ha fet fins al moment en aquest tipus d'investigació. S'ha realitzat a 900 pacients a tot Espanya, els quals requerien complir uns criteris d'inclusió per poder participar en l'anàlisi.
La proposta de projecte va obtenir beques del Fons d'Investigació Sanitària del Ministeri de Sanitat, de l'Agència d'Avaulació de Tecnologies Mèdiques de la Generalitat de Catalunya, i el suport financer de tres companyies farmacèutiques.
Així, l'estudi és va dividir en dos subprojectes i es va implementar al territori català, amb un centre de coordinació a Vic, i al territori espanyol, amb un altre centre de coordinació a Madrid. Ambdós subprojectes varen realitzar-se amb la col6laboració d'una cinquantena de metges i professionals sanitaris de cada zona.
El centre de coordinació de l'estudi realitzat a Catalunya, ubicat a la capital d'Osona, ha estat liderat pel Dr. Manel Pladevall, professional del EAP Vic Remei. D'aquesta EBA osonenca també hi han participat M.Terns, S.Serrallach, M.Serrarols i J.Casanovas. De l'EAP Sardenya, a Barcelona, han pres part en el projecte el Dr. Carles Brotons i el Dr. Mariano de la Figuera.
L'estudi s'ha realitzat en dues fases. En la primera, es van fer unes intervencions molt concretes per assegurar que el tractament es seguís adequadament segons les pautes marcades. Per augmentar la cumplimentació terapèutica es van emprar fulls informatius, calendaris, la figura del “familiar ajudant”, així com un dispensador electrònic per saber amb exactitud el dia i hora en que es pren la medicació.
Aquesta primera fase va tenir una durada de sis mesos. La segona fase de la investigació va consistir en fer el seguiment durant 5 anys de cadascun dels pacients.
L'abast de l'estudi ha rebut el reconeixement científic de la revista Circulation, la qual ha publicat una editorial a aquesta estratègia innovadora per millorar el control de la hipertensió. Circulation (Journal of the American Heart Association) és una de una de les cinc primeres publicacions al món en investigació mèdica i la que genera un major factor impacte en temàtica cardiovascular.
Per a més informació:
Laura Aranalde
laranalde@aceba.cat
680 65 60 06
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99