La hiperferritinèmia pot tenir diverses causes, no únicament l'hemocromatosi. L'excés de ferro a la sang pot estar motivat o bé per l'existència d'aquesta malaltia o bé per d'altres patologies de tipus metabòlic o inflamatori que convé detectar en un estat primerenc, com sobrepès, diabetis o hipertensió. Per aquest motiu, en el marc del Dia Europeu i Nacional de l'Hemocromatosi que té lloc el proper dia 7 de juny, l'Associació Espanyola d'Hemocromatosi (AEH) proposa que s'estableixi un protocol per al procediment de diagnòstic dels pacients amb excés de ferro en l'atenció primària, amb l'objectiu de diagnosticar la causa d'aquest excés d'una manera més ràpida i efectiva que l'actual.
Sovint, els pacients a qui es detecta un excés de ferro en l'atenció primària són remesos directament a l'especialista, considerant que es tracta d'una sobrecàrrega d'aquest element. Si després de les proves pertinents, l'especialista descarta aquesta sobrecàrrega, ha d'enviar de nou el pacient a l'atenció primària, que és on s'acaben detectant gran part de les malalties que causen l'increment de ferritina a la sang.
Per tant, la sistematització del procediment que proposa l'AEH ajudaria a fer un ús més eficient dels recursos sanitaris. Evitaria, d'una banda, visites innecessàries dels pacients al metge especialista i, de l'altra, proves mèdiques amb un cost elevat que són innecessàries.
L'AEH presentarà aquesta proposta de manera pública aquest divendres, dia 7 de juny, en la jornada "Hiperferritinèmia: diàlegs entorn de la pràctica clínica actual", que tindrà lloc a la Sala d'actes de la Fundació Hospital de l'Esperit Sant, a Santa Coloma de Gramenet, seu de l'Associació.
Consulteu aquí el programa de la jornada.
L'Associació Espanyola d'Hemocromatosi
L'AEH es va crear l'any 2000 i té la seva seu social a la Fundació Hospital de l'Esperit Sant. És l'única associació de pacients afectats d'aquesta malaltia a tot l'Estat espanyol i compta amb uns 200 socis, dels quals un terç resideixen a Catalunya. Està formada per pacients, professionals de la sanitat i persones interessades en la patologia. Entre els seus objectius, hi ha la sensibilització envers la malaltia de l'opinió pública i de les institucions públiques i privades, i la promoció de la investigació clínica i farmacèutica.
L'any 2005, l'AEH va fundar, juntament amb les associacions de pacients de Bèlgica i la Bretanya (França), la Federació Europea d'Associacions de Pacients contra l'Hemocromatosi (EFAPH), que actualment està present en 12 països i té seu a Rennes (França). A més, l'AEH manté contacte amb malalts i entitats de diversos països de l'Amèrica Llatina.
Unitat d'Imatge i Comunicació FHES
Sra. Àrit Roig Mulero
Tel. 93 386 02 02 - Ext. 4612 - aroig@hes.scs.es
Fundació Hospital de l'Esperit Sant
Av. Mossén Pons i Rabadà, s/n
08923 - Sta. Coloma de Gramenet