Manresa, 13 de novembre de 2015. 700 professionals de la salut, l'ensenyament i el treball social han pres part al Congrés Estatal sobre Alteracions de Conducta que ha tingut lloc aquest divendres al Teatre Kursaal de Manresa. Aquest fòrum va començar aquest dijous a la tarda amb quatre tallers pràctics que van tenir molt bona participació. El Congrés, organitzat per les fundacions Althaia i Ampans, ha analitzat el redisseny dels models d'intervenció i suports a les persones amb trastorns de conducta.
Richard Hastings, de la Universitat de Warwick del Regne Unit, ha parlat sobre la importància del paper que exerceixen els professionals que intervenen en l'atenció a les persones que presenten trastorns de conducta. Ha reflexionat sobre la necessitat d'un canvi d'actituds col·laboratives, no només dels valors, del suport i la formació del personal, i d'intervencions basades en el Mindfulness com una alternativa o complement a les teràpies actuals.
Per la seva banda, George Sugai, un dels pares del Suport Conductual Positiu, ha parlat de la millora que ha suposat aquest model basat en intervencions educatives positives i el treball en xarxa des de tots els àmbits d'intervenció (escola, centre d'atenció primària, serveis socials...) a les escoles dels EUA on s'està aplicant amb resultats d'èxit en tots els alumnes.
Finalment, Katy Lowe, doctora en psicologia per la Universitat de Gales, ha centrat la seva intervenció en com es poden transformar els models d'atenció per millorar el benestar de les persones. Com Hastings, ha recalcat el paper que juguen els professionals ja que allò que fan determina la qualitat dels serveis i la resposta dels usuaris. Lowe parla de suport positiu per arribar a una interacció positiva, o sigui, ajudar a la persona en allò que necessita. Fer que participi, posar-li exemples reals i planificar les tasques que han de fer eviten problemes de la conducta.
El congrés ha finalitzat amb una taula en la qual s'han presentat experiències reals en les que s'aplica el model de suport conductual positiu en diferents centres escolars. En els quatre casos (de la Fundació Adana, de l'ICE de la UB, de l'Escola d'Educació Especial l'Estel de Vic i de l'Escola Santa Caterina) el sistema ha funcionat i s'estan recollint resultats molt positius ja que es millora el comportament dels infants a les aules, tant a l'escola ordinària com a l'especial.
El reconeixement dels organitzadors del Congrés sobre Alteracions de la Conducta a l'Institut d'Assistència Sanitària de Girona ha posat el punt i final a la tercera edició d'aquesta trobada professional. Domènec Casasayas, President d'Ampans, ha fet entrega d'aquest reconeixement al Director Assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l'Institut d'Assistència Sanitària, Claudi Camps.
Per a més informació:
Joana Tubau
Comunicació AMPANS
jtubau@ampans.cat
93 827 23 00 / 609 352 961
Judit Martí
Comunicació Althaia
comunicacio@althaia.cat
93 873 36 76
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99