Després de quatre edicions, l'Escola de Cuidadors ha format 61 persones que cuiden d'algun familiar al propi domicili, aconseguint que es trobin més bé física i psíquicament, i reduint fins a un 22% la despesa en fàrmacs antidepressius. És una iniciativa acreditada pel Departament d'Acció Social
i Ciutadania des de l'any 2009.
L'Escola de Cuidadors de l'ABS Alt Camp Oest ha estat escollida com a millor comunicació a la V Jornada de Salut i Gestió de les Institucions sanitàries organitzada pel Departament d'Economia de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, que es va celebrar a Reus el passat novembre. Igualment, aquesta iniciativa va rebre el reconeixement de Millor Pòster Comunitari a les XIV Jornades Tècniques d'Entitats de Base Associativa, que van tenir lloc a Sant Benet de Bages el mes d'octubre.
Per oferir ajuda, assessorament i millorar el benestar personal dels cuidadors de persones amb dependència, l'Àrea Bàsica de Salut Alt Camp Oest va posar en funcionament l'Escola de Cuidadors l'any 2007, atenent a les necessitats del territori. La treballadora social del centre, Montse Iglesias ha liderat el programa des de l'inici, en un treball d'equip amb professionals de l'ABS i d'altres institucions del territori.
L'objectiu del programa és oferir una formació sistematitzada i un seguiment personalitzat a les persones cuidadores. A la vegada, l'Escola promou un espai de relació on els cuidadors poden compartir la seva pròpia experiència, la qual cosa els ajuda a reduir l'impacte que aquesta situació pot tenir sobre la seva salut i la seva vida personal i laboral. També obtenen assessorament legal i se'ls ajuda a afrontar el dol en el cas de pèrdua de la persona gran.
L'Escola de Cuidadors organitza sessions de formació de dues hores setmanals que s'imparteixen durant 4 mesos en grups d'entre 10 i 15 persones. Un equip pluridisciplinar de professionals de l'ABS i d'altres entitats del territori prenen part en aquesta formació, fent així el projecte extensiu a tot el territori. En el programa hi participen metges, infermeres, treballadors socials, terapeutes ocupacionals, psicòlegs, psiquiatres i advocats.
Al llarg de 4 anys han passat per l'Escola fins a 61 persones. S'ha obtingut una molt bona resposta i satisfacció dels participants, amb una mitjana d'assistència del 90% en totes les sessions de formació. L'evolució de les quatre edicions de l'Escola posa de relleu una disminució del 22% de la despesa farmacèutica relacionada en salut mental dels cuidadors després d'assistir a les sessions de formació.
En les dues últimes edicions s'ha avaluat l'evolució de la qualitat de vida dels cuidadors mitjançant qüestionaris validats. L'anomenat Qüestionari SF 36 valora de 0 a 100 diferents dimensions relacionades amb la qualitat de vida, essent el 0 la puntuació mínima i el 100 la puntuació més alta. Segons els resultats del Qüestionari, es confirma una millora en la salut física dels participants, que incrementa dels 42 als 52 punts. La dada més significativa ha estat en l'àmbit de la salut emocional dels cuidadors, que augmenta 20 punts després d'assistir a les sessions de l'Escola, passant dels 40 als 60 punts.
Actualment l'Àrea Bàsica de Salut Alt Camp Oest atén a gairebé 7.000 habitants dels municipis d'Alcover, Mont-ral, El Milà, Vilaverd i La Riba.
Els cuidadors informals, un col·lectiu fràgil
Freqüentment les persones que vetllen per l'atenció i cura de persones dependents, els anomenats cuidadors informals, són dones majors de 45 anys, sense formació, que es responsabilitzen d'algun familiar. En el 25% dels casos la persona a la qual es cuida és la parella.
Sovint el cuidador informal pateix trastorns del tipus insomni, irritabilitat, aïllament, pèrdua d'energia o trastorns alimentaris, fet que deriva en molts casos en un augment de la medicació.
Per a més informació i/o entrevistes:
Laura Aranalde
laranalde@aceba.cat
680 65 60 06
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99