L’Hospital de Mataró atendrà tots els malalts d’ictus de Mataró i Argentona

L’Hospital de Mataró atendrà tots els malalts d’ictus de Mataró i Argentona
Del 11/04/2013 al 12/05/2013
  • A més dels pacients que arriben al Servei d'Urgències, l'Hospital atendrà els traslladats per les ambulàncies del SEM. Els pacients que arribin quan no hi hagi cap neuròleg disponible a l'Hospital s'atendran via Teleictus
  • La centralització de tots els casos permetrà estalviar fins a 30 minuts, el temps que es triga a desplaçar els malalts a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el centre de referència

A partir d'ara, l'Hospital de Mataró atendrà i tractarà tots els malalts d'ictus de Mataró i Argentona els 365 dies de l'any durant les 24 hores del dia. A més de l'habitual atenció als malalts a través del Servei d'Urgències, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) traslladarà els malalts fins a l'Hospital de Mataró –havent avisat prèviament el Servei de Neurologia–, on un neuròleg avaluarà el malalt i, si s'escau, li subministrarà un tractament fibrinolític, que sol desfer els coàguls sanguinis i permet que la sang torni a circular. Fora de l'horari del Servei, els malalts que arribin a l'Hospital de Mataró seran atesos per un neuròleg de guàrdia mitjançant la xarxa de videoconferències Teleictus.

Reduir el temps d'espera
Fins ara, l'Hospital de Mataró només atenia i subministrava el tractament a les persones que arribaven d'Urgències. Sempre que l'emergència era atesa pel SEM, els malalts es traslladaven a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, el centre de referència. El desplaçament suposava que els malalts fossin atesos per un neuròleg uns 30 minuts més tard del que trigarien a ser avaluats si s'haguessin enviat directament a l'Hospital de Mataró.

Poder estalviar aquesta quantitat de temps és molt important, ja que l'ictus, un infart cerebral, és una malaltia urgent que necessita ser tractada com més aviat millor. El tractament fibrinolític només es pot administrar les primeres quatre hores i mitja, i s'ha demostrat que com menys es triga a subministrar-lo més efectiu és.
Des que es va començar a administrar el fibrinolític ara fa quatre anys a l'Hospital de Mataró, ja s'han tractat més de 34 persones, xifra que, amb l'ampliació de l'atenció a l'Hospital, s'espera que creixi significativament. Des de principis d'any, ja s'han tractat sis persones, una d'elles durant les hores en què estava actiu el servei Teleictus, en funcionament des de principis de març.

Avaluació via Teleictus
Les hores del dia en què no estigui disponible un metge del Servei de Neurologia, els malalts que arribin a l'Hospital de Mataró, tant a través d'Urgències com a través del SEM, seran atesos per via Teleictus. Es tracta d'una xarxa de videoconferències on un neuròleg de guàrdia de l'Hospital de la Vall d'Hebron, de Bellvitge o del Germans Trias i Pujol atén casos procedents de 12 hospitals catalans. Dins de l'equip de metges de guàrdia de l'Hospital Germans Trias i Pujol hi ha un neuròleg de l'Hospital de Mataró.

El sistema permet a l'especialista fer una valoració del malalt en directe i determinar si pot rebre el tractament, que no se subministra en tots els casos a causa de les contraindicacions que presenta.

5.000 morts l'any
L'ictus és una alteració sobtada de la circulació cerebral. El 85% dels casos són fruit d'una obstrucció a les artèries, mentre que el 15% restant tenen com a origen una hemorràgia cerebral. Cada any, a Catalunya més de 15.000 persones pateixen un ictus, que causa 5.000 morts anuals. Es considera la primera causa de mort entre dones majors de 65 anys i en homes per sobre de 75, i un de cada 20 ictus el pateixen persones menors de 50 anys. En molts dels casos en què els pacients sobreviuen, deixa seqüeles permanents: és la primera causa d'incapacitat a llarg termini i la segona de demència.

>> Si teniu interès a aprofundir aquesta informació amb entrevistes a l'equip de professionals, podeu contactar amb el Departament de Comunicació del Consorci Sanitari del Maresme.

El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) és un organisme públic que gestiona l'Hospital de Mataró, l'Antic Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, la Residència Sant Josep i tres Àrees Bàsiques de Salut (Cirera-Molins, Mataró Centre i  Argentona). El CSdM també és centre de referència en salut mental i addiccions al conjunt de la comarca del Maresme.


----------
Comunicació
Consorci Sanitari del Maresme

Tel. 937417700. Ext. 1024 | Ext. 1062
comunicacio@csdm.cat | Hospital de Mataró, Carretera de Cirera s/n; Mataró 08304 | www.csdm.cat

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 22/01/2025