L’Hospital de Sabadell es consolida com a centre referent per a la cirurgia pediàtrica d’alta complexitat

L’Hospital de Sabadell es consolida com a centre referent per a la cirurgia pediàtrica d’alta complexitat
Del 29/01/2010 al 26/02/2012
  • Els darrers mesos s'han portat a terme, amb èxit, intervencions d'alta complexitat que fins fa poc eren derivades a centres de Barcelona

  • Les instal·lacions del Taulí nou afavoreixen la tasca d'alt nivell dels equips multidisciplinars que ho fan possible

El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital de Sabadell es consolida com a centre referent per a la cirurgia pediàtrica de nivell terciari – d'alta complexitat – després que els darrers mesos s'han portat a terme, amb èxit, diverses intervencions i tractaments que fins fa poc eren derivats a l'Hospital Vall d'Hebron o a Sant Joan de Déu. L'expertesa dels propis cirurgians pediàtrics i l'estreta col·laboració de la resta del Servei de Pediatria i d'altres àmbits de l'Hospital de Sabadell, amb qui es treballa en equips multidisciplinars, ha estat la clau per a l'abordatge d'aquests procediments. Els nous espais del Taulí nou a on es treballa des de l'estiu, amb equipament de darrera generació, han afavorit aquesta fita.

La darrera d'aquestes intervencions d'alta complexitat s'ha portat a terme a inicis d'aquest mes de gener, amb la intervenció d'un prematur de 25 setmanes i 700 grams de pes que presentava un ductus arteriosus persistent. Aquesta malaltia cardíaca consisteix en la persistència, després de néixer, de la connexió que normalment existeix entre l'artèria pulmonar i l'aorta durant la vida fetal, però que en condicions normals es tanca de forma espontània en néixer o amb tractament farmacològic durant els primers dies de vida. Si el ductus persisteix pot comportar la hipertensió pulmonar del nadó i la conseqüent dificultat per a l'oxigenació de la seva sang. En aquests extrems, el seu tractament consisteix en la realització d'una toratocomia, el que comporta una intervenció oberta del tòrax.

El novembre passat també es va intervenir, amb èxit, un nadó de tres mesos que patia un hepatoblastoma – tumor hepàtic maligne -, per part d'un equip multidisciplinar d'alt nivell format per professionals dels serveis de Cirurgia Pediàtrica, Anestesiologia, Medicina Pediàtrica i de la Unitat de Cirurgia Hepàtica. El nen, a qui se li va realitzar la resecció íntegra del tumor, va fer un procés postoperatori normal i està a casa seva. D'altra banda, en el terreny de les malalties més prevalents, des de l'àmbit de Cirurgia Pediàtrica s'està impulsant l'endourologia, és a dir, la cirurgia mínimament invasiva de les afeccions renals i ureterals- i que són, principalment, la uropatia refluent i la uropatia obstructiva-. Aquestes patologies són la segona causa d'insuficiència renal crònica dels nens. L'endourologia ha permès escurçar el temps quirúrgic de la intervenció, l'estada hospitalària per a la recuperació – de 8 a 1,5 diesi la disminució del dolor quirúrgic postoperatori.

Centre pioner de referència per al tractament mínimament invasiu de les deformacions toràciques

El Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital de Sabadell és pioner i centre de referència en el tractament mínimament invasiu del pectus excavatum – deformació de la caixa toràcica que provoca l'enfonsament del pit–, tradicionalment intervinguda amb cirurgia oberta. La innovació rau en la intervenció per procediment mínimament invasiu guiat per videotoratoscòpia, que permet l'implant, des de dins del tòrax, d'una pròtesi feta a mida del pacient per remodelar la caixa toràcica.

El pectus excavatum és la deformitat toràcica de major incidència, que afecta a un de cada 350/400 nascuts – 6 nens per cada nena –, i que a banda de les alteracions estètiques pot comportar importants problemes de salut per la pressió de les costelles sobre els pulmons i sobre la cavitat cardíaca. La intervenció mínimament invasiva d'aquesta deformitat suposa un gran avenç sobre la cirurgia oberta per la important reducció de riscos quirúrgics i de temps de recuperació postoperatori del pacient.

El director del Servei de Cirurgia Pediàtrica de l'Hospital de Sabadell, el Dr. Carles Bardají, és el professional amb més experiència a Catalunya en aquest procediment i està atenent nens provinents de tot l'Estat espanyol. Actualment fa el seguiment d'uns 60 casos.

Per a més informació: Centre de Comunicació Corporativa
ccc@tauli.cat – Tel directe: 937 458 380

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 23/01/2025