Al voltant del 10% dels pacients hospitalitzats pateixen esdeveniments adversos i la meitat d'ells són evitables, segons diverses publicacions d'arreu del món que posen de manifest la magnitud d'aquest problema de seguretat clínica, un dels principals components de la qualitat assistencial. És per això que el Ministeri de Sanitat i Consum ha posat en marxa l'Estudi Nacional d'Estàndards de Qualitat (conegut com a projecte Sèneca) en el qual l'Hospital General de l'Hospitalet és l'únic centre sanitari català que hi participa en la segona fase.
Aquest projecte té un doble objectiu. Per una banda, definir un model que identifiqui els estàndards i indicadors que els hospitals han de complir per garantir la seguretat del malalt i evitar el màxim nombre d'esdeveniments adversos (esdeveniments no esperats o no desitjats associats a la cura del pacient), com són, per exemple, les infeccions hospitalàries. Per l'altra, el projecte Sèneca pretén estudiar quin és el nivell de compliment d'aquests estàndards en els hospitals del Sistema Nacional de Salut.
En la primera fase del projecte, en la qual han participat professionals del sistema de salut de tot Espanya, entre ells del Consorci Sanitari Integral (entitat a la qual pertany l'Hospital General de l'Hospitalet), s'han definit 100 estàndards i indicadors de referència. La segona fase de l'estudi està validant aquests indicadors en cinc centres: l'Hospital General de l'Hospitalet, el Consorci Hospital General Universitari de València, l'Hospital de Manacor (Mallorca), l'Hospital Universitari de Fuenlabrada i el Complex Hospitalari Universitari La Corunya. Aquesta validació servirà per elaborar el model definitiu, que avaluarà després 50 hospitals del sistema sanitari per conèixer el nivell de compliment dels estàndards en els centres.
L'Hospital General de l'Hospitalet ja treballa des de fa temps amb les indicacions de l'Aliança per a la seguretat dels pacients a Catalunya (iniciativa impulsada pel Departament de Salut). Una d'aquestes indicacions és la promoció del rentat de les mans. Per això l'HGH ha posat rentamans a les unitats i dispensadors de solució hidroalcohòlica al costat de les portes de les habitacions, que faciliten el rentat de mans de professionals i usuaris, ja que està demostrat que el seu ús disminueix el nombre d'infeccions hospitalàries.
L'Hospital General de l'Hospitalet, forma part del Consorci Sanitari Integral, una entitat pública participada pel Servei Català de la Salut, l'Institut Català de la Salut, els Ajuntaments de Sant Joan Despí i l'Hospitalet de Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i la Creu Roja.
Per a més informació, entrevistes o imatges:
Departament de Comunicació del Consorci Sanitari Integral
Anna Millà – anna.milla@santitatintegral.org - 93 553 02 58
Xavier González- xavier.gonzalez@sanitatintegral.org
http://www.sanitatintegral.org http://www.csi.cat
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99