L'Institut Pere Mata presenta el seu Pla Estratègic d'Innovació amb l'objectiu de reforçar l'organització i aconseguir:
Garantir la sostenibilitat de l'organització i del sistema sanitari.
Millorar els resultats de salut i la satisfacció dels usuaris.
Millorar la satisfacció dels professionals i la capacitat per atraure, desenvolupar i retenir talent.
Integrar la recerca a l'activitat assistencial i docent.
Les accions a desenvolupar es basen en accions ja iniciades per l'Institut Pere Mata, que ara prenen nou impuls en els tres grans àmbits en què desenvolupa la seva activitat:
L'assistència: treballant per donar una atenció de qualitat amb millores en l'eficiència, des d'una visió d'atenció integral i comptant amb l'expertesa dels seus professionals. Es dota d'eines innovadores com la història clínica informatitzada, que garanteix una informació compartida per diversos professionals, que afecta a més de 20.000 persones en tractament actiu.
La recerca: en 1995 es va crear un primer grup de recerca sobre l'esquizofrènia, que és un grup de referència a Espanya i internacionalment pels resultats de les seves investigacions. En 2009 s'ha iniciat un grup de recerca basat en el trastorn de dèficit d'atenció (TDHA) en el que participen investigadors i professionals de l'assistència. Els seus resultats reverteixen directament en una millora de l'atenció als pacients i als seus familiars. Per últim un tercer grup d'investigació es va crear en 2010 basat en psiconeuroendicronologia i estrès, que està treballant també amb els professionals d'assistència per millorar la detecció precoç de la psicosi en els joves i adolescents, i que també reverteix en una millor atenció als pacients i a les seves famílies. Un dels projectes és potenciar la genètica com a prova diagnòstica per millorar l'atenció als pacients.
La docència i la innovació: l'Institut Pere Mata és el centre que més professionals especialistes forma cada any a Espanya, amb 5 places de MIR de psiquiatres; 4 places de PIR (psicòlegs clínics) i 3 places de IIR (infermeria en salut mental). A més, es col·labora amb la URV en el Màster oficial per formar investigadors en l'àmbit de la salut mental. Des d'aquesta àrea ara es vol impulsar la innovació com a eina estratègica i transversal en l'actuació de l'Institut Pere Mata.
En base a la tasca que ja s'està desenvolupant, el Pla Estratègic d'Innovació de l'Institut Pere Mata vol desenvolupar 3 línies d'actuació:
Innovació organitzativa: anàlisi i millora dels processos per arribar a l'excel·lència i a la màxima eficiència a partir de l'organització per grups diagnòstics que integren assistència, recerca i docència; i gestió de processos per buscar l'eficiència centrada en el pacient.
Innovació tecnològica: avaluació, priorització i planificació de la implementació de noves tecnologies com ara tecnologia psicològica; test genètics diagnòstics; farmacogenòmica i TIC (història clínica informatitzada; telemedicina i teleassistència; i tecnologies clíniques).
Innovació 2.0: utilitzar les noves eines de comunicació 2.0 per millorar la comunicació interna i externa; per millorar la prevenció de salut i facilitar l'accés a la informació fiable i qualificada sobre salut mental a la ciutadania; per establir xarxes de cooperació amb altres professionals, etc.
En definitiva, l'Institut Pere Mata aposta per fer un salt qualitatiu endavant en què la gestió del coneixement i de la seva experiència en l'assistència es vincula amb la recerca i la docència per innovar, és a dir, per generar més coneixement i noves maneres de fer més eficients per als pacients i les seves famílies.
Des de l'Institut Pere Mata es considera que aquesta línia d'actuació és una via de futur imprescindible per garantir la sostenibilitat de l'organització i la seva posició de referència en l'àmbit de la salut mental a Catalunya i a Espanya, tal icom a comentat en la presentació del director general del Pere Mata, Joan Amigó. Amigó ha afegit que la reestructruració del sector de la salut obliga cada cop a fer les coses millor i de manera més eficient per superar la situació actual.
Per la seva banda, tant la directora mèdica de l'Institut Pere Mata, Pilar Casaus, com els directors de les àrees de recerca, Elisabeth Vilella, i de docència i innovació, Joan de Pablo, han coincidit a assenyalar que aquest projecte d'innovació ja s'ha iniciat des de fa uns tres anys però ara és crea una àrea específica d'innovació que aglutina i impulsarà diferents accions amb l'objectiu comú de transferir el coneixement a la pràctica clínica i millorar així l'atenció als pacients.
Per presentar aquest projecte i debatre sobre com la innovació per ajudar la salut en moments de crisi, l'Institut Pere Mata ha organitzat una jornada en el 21 d'octubre en la que han pres part destacades figures de diversos àmbits de la salut com:
Alícia Granados, doctora en Medicina per la Universitat de Barcelona (UB) i és Sènior Directora a Genzyme (Global HTA Strategy). És assessora d'àgencies de les Nacions Unides (WHO, PAHO, World Bank). És també promotora de la Fundación La Marató de TV3, Vicepresidenta d'ACUP (Associació Catalana de Universitats Publiques) i presidenta del Consell Social de la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha estat Health Technology Assesment Policy manager a MSD España. Fou fundadora de la Agència d'Avaluació de Tecnologies Mèdiques, i cofundadora de la Internacional Network of Agencies for Health Technology Assessment (INAHTA). Fou directora gerent del Institut Catalá de la Salut (ICS) i Leader del Health Evidence Network (WHO-European Regional Office).
Josep Maria Haro, psiquiatra i director de la Fundació per la Recerca de Sant Joan de Déu. És especialista en Salut Pública per la Johns Hopkins School of Hygiene and Public Health. És fundador del PSICOST (grup d'investigadors dels costos associats a la salut mental) i investigador principal de la xarxa estatal de recerca CIBERSAM.
Josep Mañach és Director de la Fundació TicSalut de la Generalitat de Catalunya. És llicenciat en dret (UB), diplomat en pràctica jurídica i diplomat en Psicologia Clínica (UB). Amb anterioritat a la designació com a Director de la Fundació TicSalut ha desenvolupat diversos càrrecs públics dins l'àmbit de l'administració catalana relacionats amb Salut i noves tecnologies; també ha estat Gerent del Consorci Sanitari de Barcelona (1999-2004) i de la Regió Sanitària Costa de Ponent del Servei Català de la Salut (1993-1999), i gerent d'Ordenació i Assistència Psiquiàtrica del Servei Català de la Salut (1991-1997) entre altres càrrecs.
Cristina Molina, llicenciada en Farmàcia, és directora del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99