L’Institut Pere Mata, l’únic en estudiar la influència de la proteïna DDR1 en la psicosi

L’Institut Pere Mata, l’únic en estudiar la influència de la proteïna DDR1 en la psicosi
Dimarts 06/11/2012

Els resultats de la recerca obren noves possibilitats de tractament farmacològic

Els treballs sobre el DDR1 es presenten a la 5a Jornada de Recerca de l'ICS

Grup d'Investigació en Psiquiatria de l'Hospital Universitari Pere Mata
Els fàrmacs que actualment s'utilitzen per tractar les persones amb esquizofrènia i altres psicosis interaccionen amb les proteïnes de les neurones. Però els treballs de recerca que està realitzant l'Institut Pere Mata sobre la proteïna DDR1 en la mielina, demostren que altres cèl·lules del cervell són tan importants o més que les neurones per explicar les malalties mentals i, per tant, s'obre la porta a nous tractaments que poden arribar a ser molt més personalitzats i molt més eficients. La mielina, coneguda com substància blanca del cervell, té la funció de protegir les connexions elèctriques entre les neurones (com els protectors aïllants dels cables elèctrics).

Aquests descobriments s'han publicat en dos estudis “Increased expression of the spliced DDR1 c isoform in brain tissues from schizophrenia patients” (publicat al Journal of Psychiatric Research) i “The Discoidin domain receptor 1 gene has a functional A2RE sequence” (publicat al Journal of Neurochemistry). Tots dos posen de manifest la importància de la mielina en les persones amb esquizofrènia.

Els treballs de recerca de l'Institut Pere Mata han descobert que la proteïna DDR1 és molt important per a la formació de la mielina i que les persones amb esquizofrènia que tenen un defecte en el gen que codifica per DDR1 tenen més quantitat de la forma c de la proteïna DDR1 al cervell.

Actualment, els treballs de recerca encapçalats per la Dra. Elisabet Vilella se centren en determinar en detall com la forma c de la proteïna DDR1 funciona en els oligodandròcits, que són les cèl·lules del cervell encarregades de produir la mielina. També es treballa en conèixer quina és l'estructura de la mielina en pacients esquizofrènics, mitjançant neuroimatge.

Aquests treballs d'investigació es realitzen en col·laboració amb l'Institut de Diagnòstic per la Imatge de l'Hospital Joan XXIII (IDI), del Laboratorio de Imagen Médica del Hospital Universitario Gregorio Marañón de Madrid, i de l'Stanley Medical Research Institute (EUA).

La Dra. Vilella presentarà aquests resultats amb la ponència Expressió del receptor DDR1 en la mielina i la relació amb la psicosi el proper 8 de novembre a Barcelona, en el marc de la 5a Jornada de Recerca a l'Institut Català de la Salut. Vilella intervindrà en representació de l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). La jornada té per objectiu reunir als investigadors i investigadores representatius dels set instituts de recerca vinculats als centres sanitaris de l'ICS i posar en comú els avenços científics que s'hi estan duent a terme.


Per a més informació:
Premsa i Comunicació
Tel. 609 86 31 36

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 24/12/2024