El Servei d'Oncologia d'Althaia ha començat a repartir “Coixins del cor” entre les dones intervingudes de càncer de mama a l'hospital gràcies a una iniciativa solidària de L'Olivera, Associació manresana d'ajuda mútua i lluita contra el càncer de mama. El coixí del cor, anomenat així no només per la seva forma sinó també per la filosofia que hi ha al darrera, es dóna de manera gratuïta a la persona operada i serveix per alleugerir el dolor i les molèsties després de la cirurgia. A més, és una manera d'oferir suport emocional a la dona afectada i a la seva família, tant des de l'hospital com d'altres dones que pensen en ella i li fan costat.
Aquest coixí se situa sota el braç per poder descansar i seure, evitant danyar els músculs de l'espatlla i que el braç s'infli. Les pacients asseguren que disminueixen el pes i la inflor del braç. És essencial per poder dormir sobre el costat operat i útil per a viatjar en cotxe o autobús. Alhora, permet evitar qualsevol cop fortuït en aquesta zona.
Fins al dia d'avui s'han repartit 40 “Coixins del cor” entre les pacients d'Althaia. Aquests coixins, distribuïts a Manresa per L'Olivera, han estat elaborats per un grup de patchwork de la Cerdanya francesa que han assumit l'encàrrec de L'Àliga, l'Associació ceretana d'ajut i suport contra el càncer.
Els antecedents Els orígens dels “Coixins del cor” se situen a l'Hospital Erlangen Medical Center de Chattanooga, a Tennessee (EUA), on la infermera del servei d'oncologia Janet Kramer-Mai va haver de ser intervinguda per càncer de mama l'any 2001. Les seves tietes van cosir-li un coixí que s'ajustava confortablement sota el braç. El coixí no només li reduïa de manera sensible el dolor de la incisió en no pressionar l'edema, sinó que la protegia de contactes o cops accidentals, i disminuïa la tensió dels músculs de l'espatlla, evitant així gran part del sofriment d'aquest tipus de postoperatori. Després de la seva recuperació Janet el va introduir en el seu servei de l'hospital.
Aquesta experiència es va presentar en un congrés mèdic i va ser recollida per la infermera danesa Nancy Friis, que va començar a divulgar la idea al seu país i a la resta d'Europa. El projecte ha arribat a Catalunya després que la mallorquina Maria José Loly de Cooman creés el Proyecto Micky – Almohada del corazón. Amb el temps la iniciativa ja no coneix fronteres i són centenars les agrupacions de dones repartides per tot el món que cusen de manera altruista aquests coixins per regalar-los a les dones que s'han vist sotmeses a aquest tipus d'intervencions quirúrgiques.
Per a més informació: Bet Mercadé
Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76 - 93 872 14 22
www.catpress.cat