El treball mostra la utilitat de la imatge en el tractament del càncer, i ha estat presentat conjuntament amb radiòlegs de l'Hospital Santa Caterina i altres especialistes d'Espanya, Anglaterra i Estats Units.
El grup d'investigació de radiologia de la Clínica Girona, l'Hospital Sta. Caterina i la Universitat de Girona, dirigit per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló han participat en el treball premiat amb la màxima distinció, Magna Cum Laude, sobre la imatge en el tractament del càncer, durant el Congrés Mundial de Radiologia celebrat la setmana passada a la ciutat de Chicago, EEUU. Aquest treball mostra la utilitat de les tècniques d'imatge en ressonància magnètica i el PET (tomografia per emissió de positrons), per poder veure l'eficàcia dels nous tractaments amb els diferents fàrmacs que s'utilitzen pel càncer. Aquestes tècniques d'imatge identifiquen els canvis en la vascularització, difusió molecular o metabolisme que es produeix després de tractar amb els nous fàrmacs el càncer. D'aquesta manera es pot avaluar la fisiologia i biologia dels tumors de forma ràpida i no invasiva pel pacient, es a dir, sense realitzar cap intervenció o biòpsia.
Aquestes tècniques permeten veure de forma molt precoç l'eficàcia o no dels tractaments. Així, davant de la possible ineficàcia d'algun tractament de quimioteràpia –que aquestes tècniques permeten visualitzarés possible modificar el fàrmac i evitar la necessitat de seguir els tractaments durant més temps, amb el conseqüent estalvi també econòmic, atès l'alt cost que suposen. L'estudi mostra la utilitat de disposar de mètodes d'imatge eficaços com la ressonància magnètica i el PET per millorar els resultats i el rendiment en el tractament global del pacient amb càncer.
Dels més de 3.000 treballs presentats es van premiar els deu millors amb la distinció Magna Cum Laude, un dels quals es va concedir el treball participat pels investigadors gironins. A més a més, el treball ha estat seleccionat per ser publicat en la revista nord-americana Radiographics, la de més prestigi en l'àmbit de la formació especialitzada en imatge mèdica. Precisament l'any passat el mateix grup va rebre també un premi en el mateix congrés, on es mostrava la utilitat de les tècniques de imatge molecular en la valoració global del pacient amb càncer, especialment en el diagnòstic.
Aquest treball ha estat presentat en col∙laboració amb l'Hospital Universitari de Santiago de Compostela, el Mont Vernon Cancer Centre a Middlesex de Gran Bretanya i el National Cancer Institute de Washington als EEUU. El Congrés Mundial de Radiologia, organitzat per la Societat Nord-americana de Radiologia (RSNA), representa un dels congressos de més participació a nivell mundial, amb una assistència de 65.000 persones. Es celebra de forma anual a la ciutat de Chicago, EEUU durant la última setmana de novembre i la primera de desembre.
BILL CLINTON LLOA LA RADIOLOGIA EN EL DIAGNÒSTIC PRECOÇ DEL CÀNCER
Entre els participants al Congrés de Radiologia de Chicago d'aquest 2010 figurava el President Bill Clinton, el qual va fer especial referència a la causa número u de mortalitat: el càncer i va subratllar precisament la necessitat de la prevenció i el diagnòstic precoç del mateix amb tècniques de diagnòstic per la imatge. La conferència de l'expresident nord-americà Clinton va despertar una gran expectació, pel seu caràcter mediàtic, i la seva participació va contribuir a difondre internacionalment el Congrés Mundial de Radiologia.
EL SEGON PREMI INTERNACIONAL EN POCS DIES
Es dóna la circumstància que l'equip d'investigació de Clínica Girona, dirigit per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló, va ser guardonat el passat mes de novembre amb el premi al millor treball científic radiològic publicat en l'àmbit internacional durant l'any 2009. El premi, concedit per la “Fundación Española de Radiología”, va ser lliurat al Dr. Vilanova coincidint amb l'acte de celebració del Dia Mundial de la Radiologia que va tenir lloc el dia 3 de novembre al Col∙legi de Metges de Madrid.
El treball va ser publicat l'octubre del 2009 en la revista científica nord-americana Radiology, la de més impacte en l'àmbit de la radiologia i el diagnòstic per la imatge a nivell internacional. Els resultats d'aquesta recerca van mostrar la utilitat de la ressonància magnètica en poder diagnosticar de forma precoç el càncer de pròstata amb una eficàcia del 97%, i així poder estalviar biòpsies als pacients.
Ressonància Magnètica Clínica Girona va començar a realitzar de forma pionera a l'estat Espanyol aquesta innovadora tècnica que permet diagnosticar de forma precoç i molt efectiva el càncer de pròstata. La nova tècnica, es troba implantada en altres centres de recerca d'Europa i EEUU. El grup de recerca del Departament de Ressonància Magnètica de Clínica Girona, amb els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló com a responsables, ja havies estat guardonats també amb el “Premio Radiología a la Investigación” l'any 2008, per les aportacions en la recerca de la ressonància magnètica en la detecció del càncer de pròstata.