A Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), durant tota la setmana, del 5 al 9 de maig i en commemoració del Dia Mundial d'Higiene de Mans, es van organitzar activitats adreçades a professionals i també a usuaris.
Per a professionals
La més rellevant de les activitats, per la implicació que va tenir de tots els professionals, va ser l'avaluació realitzada de la tècnica de fricció amb preparats de base alcohòlica (PBA) de la higiene de mans (pràctica que s'ha vinculat als objectius del personal d'infermeria i col·lectiu mèdic per al 2014).
Més del 70% dels professionals de l'Hospital de Palamós van realitzar aquesta auditoria, i gairebé un 90 % dels del centre Palamós Gent Gran. A destacar, el lliurament d'una etiqueta adhesiva amb el lema Jo em rento les mans i tu?
També al llarg de la setmana, es va fer una recollida in itínere d'empremtes al personal assistencial per a la posterior anàlisis microbiològica.
Aquestes accions van ser iniciativa de la Comissió d'Infeccioses, que vetlla per la prevenció i control de les malalties infeccioses, i del Nucli de Seguretat que vetlla per la qualitat i la seguretat dels pacients, promovent les línies col·laboratives avalades per l'OMS i el Departament de Salut. Per aquest motiu, els resultats obtinguts (les dades de l'auditoria d'higiene de mans i el resultat de les mostres analitzades) es presentaran a la V Jornada de Comitès i Comissions de Qualitat que es presentarà el proper 2 de juny a l'entitat (acte intern del que en breu se'n difondrà el programa).
Al llarg del mes de maig també s'ha promogut l'oferta de sessions de formació continuada, per a tots els serveis, sobre la Higiene de mans, centrades en els gèrmens multiressistents.
Per a usuaris
Es van realitzar diverses projeccions de vídeos educatius sobre la Higiene de Mans a la sala d'espera de consultes externes.
El seguiment de les activitats es va publicar minut a minut al compte de twitter @sdpssibe (el canal de Seguretat dels Pacients al Baix Empordà).
De la mateixa manera que l'OMS, les nostres accions s'han centrat en la integració de la pràctica de la Higiene de Mans davant la protecció dels pacients i els microorganismes multiresistents. Igualment, també destaquem la importància del rentat de mans com a mesura senzilla i eficaç en la prevenció d'infeccions, de la que el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i l'OMS en fa ressò per tal d'evitar que les mans actuïn com a transmissores d'infeccions.
Unitat d'Atenció al Ciutadà i Comunicació
Lola Bosch
972 60 92 90 - 616 14 42 10
dbosch@ssibe.cat