El curs se centrarà en la cirurgia ortopèdica i taumatològica de rescat, la que cal aplicar quan la primera tècnica utilitzada no ha resolt el problema del pacient.
Els professors Dr. Michael Maestro, Dr. Roy Sanders i Dr. Phil Victor Valderrabano exposaran tot el seu coneixement al voltant de les tècniques quirúrgiques del peu i turmell.
Els propers 20 i 21 d'octubre se celebrarà, a Món Sant Benet, un simposi sobre la “Cirurgia de rescat de peu i turmell” organitzat per la Unitat del Peu del Departament de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) d'Althaia juntament amb la Societat Espanyola de Medicina i Cirurgia de Peu i Turmell. L'objectiu d'aquest curs és estudiar l'evolució de les tècniques quirúrgiques de peu i turmell i, en concret, les de rescat.
La cirurgia de rescat és una reintervenció, o sigui, és aquella que cal aplicar quan la tècnica utilitzada no ha obtingut bons resultats en el pacient i, per tant, cal trobar alternatives que solucionin la problemàtica inicial. Per aquest motiu, durant el curs s'analitzaran diferents complicacions després d'una cirurgia i es plantejaran diferents alternatives terapèutiques.
La qualitat i prestigi dels ponents del curs ha generat un important interès entre els professionals i s'espera l'assistència de més d'un centenar d'especialistes d'arreu de l'estat. I és que el curs comptarà amb la participació de tres màsters en la matèria de reconegut prestigi internacional com són com són el Dr. Michel Maestro, Président de l'Association Française de Chirurgie du Pied; el Dr. Roy Sanders, Clinical Profesor of Orthopaedics de la University of Sourth Florida i Chief of Department of Orthopaedics to Tampa General Hospital; i el Dr. Phil Victor Valderrabano, Chairman Orthopaedic Department University of Basel. A més, una trentena de professionals destacats del país també compartiran els seus coneixements i experiències.
Especialistes de reconegut prestigi
El Dr. Michel Maestro, President de l'Associació Francesa de Cirurgia del Peu, està especialitzat en cirurgia de l'aventpeu i és qui a ha registrat un mètode de tractament conegut com a Fòrmula Maestro.
El Dr. Roy Sanders, Cap del Departament de Cirurgia Ortopèdica de l'Hospital Tampa de Florida, està reconegut internacionalment per haver fet una classificació dels diferents tipus de fractura de taló (tècnicament anomenat calcani) que determina quina tècnica quirúrgica cal utilitzar segons cada cas. Aquest és un sistema utilitzat a nivell mundial.
El Dr. Phil Victor Valderrabano, Cap del Departament de Cirurgia Ortopèdica de la Universitat Basel de Suïssa, és un especialista en les pròtesis (artroplàsies) i les fixacions (artrodesi) de turmell. Aquest especialista combina les dues tècniques en la cirurgia de rescat.
Una unitat especialitzada
La Fundació Althaia compta amb un Departament de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia (COT) format per una trentena d'especialistes que es divideixen en diferents equips de treball coordinats. En aquest marc hi ha la Unitat del Peu, una unitat amb entitat pròpia creada l'any 2006 que ha seguit un important creixement en els darrers anys tant en l'equip que el forma com en el nombre de pacients que atén i intervé quirúrgicament, ja que concentra l'atenció de totes les patologies associades al peu i al turmell.
La unitat està integrada per la Dra. Magda Edo, el Dr. Miquel Àngel Marín, el Dr. Manuel de la Rosa, un metge resident i el podòleg Sr. Lluís Miquel Riu, coordinats pel Cap de la Unitat, el Dr. Jordi Codina. Aquests professionals compten amb una formació teòrica i pràctica especialitzada en peu i turmell i, gràcies als bons resultats obtinguts, han aconseguit convertir la unitat en capdavantera i referent a nivell català.
Una de les claus de l'èxit és la metodologia que utilitzen. L'equip es reuneix periòdicament per estudiar clínicament els casos més complexes i decidir conjuntament quin és el millor tractament quirúrgic que cal aplicar.
Aquest equip ha realitzat unes 4.600 consultes externes i 650 intervencions quirúrgiques anuals durant els anys 2009 i 2010. Un 44% d'aquestes intervencions són per la patologia d'hallux valgus (galindons) mentre que també s'ha detectat un important creixement en les cirurgies per fractures que s'anomenen, tècnicament, d'alta energia. Normalment estan provocades per forts impactes, com un accident de trànsit, i per la seva complexitat necessiten 2 o 3 intervencions per solucionar el problema.
Per a més informació:
Judit Martí
Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia
93 873 36 76 - 93 872 14 22
www.catpress.cat