Usuaris del Centre de Dia de Salut Mental d’Althaia escriuen un llibre sobre l’alliberació de prejudicis

Usuaris del Centre de Dia de Salut Mental d’Althaia escriuen un llibre sobre l’alliberació de prejudicis
Del 06/04/2011 al 31/12/2099
  • Els protagonistes són adolescents manresans arribats d'arreu del món.

  • L'elaboració de la publicació els ha permès un important treball de rehabilitació ja que els autors han hagut d'utilitzar l'ordinador, fer recerques a través d'Internet o consultar informació.

Aquest dimarts es va celebrar, a la sala d'actes del Casino, la presentació del llibre “Un conte de la ciutat de Manresa” escrit per 5 usuaris del Centre de Dia de Salut Mental de la Fundació Althaia en el marc d'un taller de revista en el qual participen setmanalment. L'acte va comptar amb la participació del periodista Marc Serena, que recentment ha publicat el llibre “La volta dels 25”, i la presència dels autors del llibre que van explicar la seva experiència. També hi van prendre part el president del Patronat d'Althaia i alcalde de Manresa, Josep Camprubí, el director general, Manel Jovells, i el director de Salut Mental, Pere Bonet.

A través de diferents contes, els autors han narrat la història de 5 adolescents manresans de diferents països d'origen amb l'objectiu d'eliminar prejudicis, tant de cultura com de raça, creences o gènere. Uns prejudicis que han viscut en primera persona en diferents ocasions pels estigmes que provoca la seva malaltia. Amb aquesta història també es pretén sensibilitzar sobre la cultura de l'apropament i de la coneixença entre persones independentment de les diferències.

El taller de revista forma part del conjunt d'activitats que fan els usuaris del Centre de Dia de Salut Mental al llarg del curs. A dia d'avui, el tractament farmacològic ha millorat molt i ajuden en gran mesura als malalts mentals. Tot i això, no són suficients i, una vegada s'ha aconseguit estabilitzar la malaltia, calen altres teràpies de suport per normalitzar la vida d'aquests pacients. Per aquest motiu, des d'aquest centre se'ls ensenya a organitzar-se el dia a dia, practiquen esports i se'ls guia en la seva reinserció laboral, entre altres coses.

Concretament, en el taller de revista s'intenta que els usuaris treballin la part més cognitiva i intel·lectual, i també la memòria. Darrere l'escriptura d'aquest llibre hi hagut un treball intens per aprofundir en els aspectes que incorpora la història com la diversitat de tradicions culturals o alguns episodis històrics com l'accident nuclear de Txernòbil, entre altres. Per aquest motiu, durant el procés d'investigació els autors han contactat amb ONG, associacions de veïns i associacions d'immigrants. Alhora, han utilitzat l'ordinador i la impressora, han fet recerques per Internet, han après a treballar en parella i també a posar-se límits. Tot plegat, ha permès que el llibre fos una realitat, però també els ha ajudat a realitzar un important salt en la seva rehabilitació.

Venda “Un conte de la ciutat de Manresa”
Els llibres es poden adquirir a l'edifici de Salut Mental de la Fundació Althaia (CSAM), a l'àrea d'Admissions. Alhora, en motiu de la diada de Sant Jordi, s'ubicaran, alternativament, punts de venda als edificis de Sant Joan de Déu, el Centre Hospitalari i de la Clínica Sant Josep.

Per a més informació:

Judit Martí

Catpress, serveis de comunicació de la Fundació Althaia

93 873 36 76 - 93 872 14 22

www.catpress.cat

La Unió
València, 333 baixos
08009 Barcelona (Barcelona)
Tel 93 209 36 99
uchuch.cat
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 28/06/2024