Com a agents socials del sector ens preocupa de manera urgent i important la manca de determinació per consolidar els recursos o fons COVID-19 en els Pressupostos Generals de l'Estat del 2022, i com això impactarà en l'escenari econòmic 2022 de Salut.
Ens hi juguem un dels principals actius de l'Estat del Benestar, el seu Sistema Nacional de Salut, ja molt afectat pels ajustaments derivats de la crisi econòmica del 2010.
Estem en plena sisena onada COVID-19, hem de fer front als seus impactes en salut i, sobretot, a la urgent necessitat de recuperar l'equitat d'accés al sistema, la seva capacitat diagnòstica i de tractament per no agreujar les desigualtats als col·lectius més vulnerables.
La nostra perplexitat és total quan aquest tema queda en segon terme en el marc dels tactismes en la negociació d'uns pressupostos que es qualifiquen com els més socials de la història.
Catalunya ho va elevar a la Conferència de Presidents de CCAA del mes de desembre. I demanem que es situï en l'agenda prioritària de la XXVI Conferència que es celebrarà el 25 de febrer a La Palma.
Tots som doncs conscients que és clau que es garanteixi a Catalunya la consolidació al 2022 d'aquests fons addicionals per al suficient finançament del nivell, com a mínim, de la meritada el 2021.
És inajornable perquè hi està en joc l'accés a una sanitat pública de qualitat, i hi està en joc la pau social precisament quan més necessari és recuperar la confiança del ciutadà. Serà del tot insostenible recuperar l'activitat i demanar un nou esforç a uns professionals esgotats i amb unes càrregues de treball excepcionals que reclamen reforçar les plantilles i millorar les condicions laborals.
Demanem doncs al Govern de l'Estat i al Govern de la Generalitat de Catalunya la consolidació dels fons COVID-19 i avançar-nos al que pot ser un autèntic atac a l'Estat del Benestar.