Barcelona, 17 de juliol de 2008- La Unió Catalana d'Hospitals ha fet una primera valoració de la publicació de les balances fiscals que avala la reivindicació d'un nou sistema de finançament autonòmic de la sanitat equitatiu per a Catalunya.
Comparant el dèficit fiscal per càpita i el pressupost sanitari per càpita per Comunitat Autònoma, s'observa que Catalunya és la segona CC.AA que aporta més del que rep (2.116 euros) i alhora està situada en el 12è lloc pel que fa al pressupost sanitari per càpita (1.061 euros).
Comunitats Autonòmes com Extremadura, Astúries, Castella i Lleó, amb superàvit fiscal significatiu tenen un pressupost sanitari per càpita superior al de Catalunya.
Catalunya, un país amb una pressió de demanda creixent de serveis sanitaris, amb un alt nivell d'inflacció, amb un pes de la immigració significatiu i, alhora, motor de la innovació i recerca requereix d'un sistema de finançament autonòmic que garanteixi la sostenibilitat del sistema.
La solidaritat no s'aconsegueix amb un sistema que generi desequilibris financers sinó que es basa en la sostenibilitat i l'equitat en la prestació dels serveis de cobertura pública i en l'esforç fiscal dels ciutadans.
Cal restituir equilibris i disposar d'un sistema de finançament que generi incentius a l'esforç de les administracions, economia productiva, professionals i ciutadans d'un país per a un autofinançament corresponsable de les polítiques públiques. Sanitat i serveis socials són sectors amb perspectives de creixement per donar resposta a les necessitats de ciutadans però requereixen d'un finançament suficient.
Catalunya i els seus ciutadans generen els recursos perquè sigui possible. Cal generar confiances, complicitats i pau social perquè la solidaritat sigui legitimada per a tots.
Al document adjunt trobareu la nota de premsa amb un gràfic comparatiu de les Comunitats Autònomes.