Patronals (ACRA, CSSCC, CSC, La Confederació, La Unió i UPIMIR) i sindicats (CCOO i UGT) han presentat avui un manifest al Parlament de Catalunya per denunciar l'abandonament per part de l'Administració. Patronals i sindicats s'han unit per explicar la situació límit i inadmissible que s'està patint per la manca de recursos provinents de l'Administració, i proposen diverses mesures per dignificar el sector i donar l'atenció de qualitat que els usuaris mereixen.
MANIFEST DEL SECTOR D'ATENCIÓ A LA GENT GRAN A CATALUNYA
"Els agents socials i econòmics del sector d'atenció a la gent gran a Catalunya hem decidit expressar davant l'opinió pública, de forma conjunta i coordinada, l'abandonament que s'està fent d'aquest sector per part de l'Administració, i que està repercutint de forma directa en la impossibilitat de poder avançar en la dignificació de les condicions de treball del col·lectiu de treballadores i treballadors, més de 40.000 a Catalunya, el 90% dones, que desenvolupen la seva tasca diària en aquest àmbit, i que hores d'ara estan per sota de qualsevol altre àmbit d'atenció a les persones.
Estem davant un sector amb una altíssima intervenció de l'Administració, on les tarifes públiques són les que condicionen les condicions de treball, i aquestes es troben congelades des de l'any 2010, malgrat el cost de la vida va pujant inexorablement. Això comporta que a l'any 2017 estiguem, només comptant l'increment de l'IPC, un 10,6% per sota de com estàvem l'any 2010, i ha situat el sector de la dependència com el de pitjors condicions laborals dins l'àmbit d'atenció a les persones, amb el conseqüent deteriorament i col·lapse en les residències de gent gran i centres de dia.
Malgrat els intents d'organitzacions sindicals i patronals per millorar aquest escenari, la solució, ara ja, només està en mans de l'Administració i els partits polítics.
Hem arribat a una situació límit i inadmissible. És inexplicable el maltractament que està patint el sector, i és la nostra responsabilitat mirar de fer tot el possible per revertir aquesta situació. És per aquest motiu que hem decidit endegar una campanya informativa adreçada a tots els agents implicats amb el nostre sector (Administració, Usuaris, Mitjans de comunicació, Partits polítics, ...,) i a la societat civil per tal que es sensibilitzi i, si s'escau, ens facin costat en les nostres reivindicacions. I no pararem fins que es faci realitat. Ja n'hi ha prou de promeses que mai s'arriben a complir. Ja n'hi ha prou de dir que no hi ha diners, i veure com apareixen constantment notícies d'altres sectors que sí que els reben.
Actualment atenem a més de 57.000 persones, pràcticament totes elles amb malalties cròniques, i que es mereixen una atenció amb qualitat, la qual està compromesa amb la situació actual.
Què volem?
Què oferim?