Alerten que qualsevol nova prestació autoritzada pels poders públics ha d'anar acompanyada dels recursos econòmics necessaris perquè si no es condemna el sector a una situació d'infrafinançament no sostenible.
Observen amb preocupació com un sector molt rellevant des del punt de vista econòmic no mereix l'atenció dels poders públics a l'hora de plantejar mesures contra la crisi.
Reclamen un gran acord que permeti al sector comptar amb un escenari estable i previsible més enllà de les legislatures polítiques.
Barcelona, 21 de maig de 2009.- Barcelona ha acollit avui el 1r Encontre de Management Sanitari i Social que sota el títol “Crisi Econòmica: Reptes i Oportunitats” ha reunit a La Pedrera a representants de tots els actors del sector salut i social - patronal, directius, col·lectiu mèdic, empreses de béns i serveis, col.lectiu d'usuaris i pacients, asseguradores- amb l'objectiu de diagnosticar quin impacte té l'actual crisi econòmica en aquest sector d'activitat.
El capítol de conclusions de la jornada ha estat presentat per Eusebi Cima, President de FEPIME, que ha insistit en el fet que la limitació dels recursos econòmics derivats de la crisi pot posar en perill les polítiques públiques si no s'actua ràpidament en l'àmbit de l'acord i els compromisos. Per a Cima el fet que l'administració pugui actuar finançant els serveis per sota del seu cost real pot portar a la sobresaturació del sistema sanitari i dels seus professionals. Això comportaria a la vegada un deteriorament de la qualitat dels serveis i l'allargament de les cues d'espera. Segons el President de FEPIME s'han de prendre les mesures necessàries per evitar que aquest risc pugui esdevenir real perquè simplement “no ens ho podem permetre”.
Cima ha reclamat com a necessitat principal recuperar la cultura de la racionalitat i del cost-oportunitat tant en l'àmbit de les empreses com en el de les administracions i la posada en marxa d'acords estables entre tots els actors que vagin més enllà del marc d'una legislatura. “El sector necessita estabilitat i regles de joc clares per afavorir la inversió i la sostenibilitat; tot això acompanyat de la posada a disposició dels recursos suficients i garantits” ha dit.
“Estem parlant d'un sector d'ocupació no deslocalitzable, dinàmic en la creació de riquesa i que actua com un element molt important de dinamització de l'economia productiva i, també, de la cohesió social. Però això no el deixa al marge de la crisi i és per això que tampoc els poders públics no el poden deixar de banda a l'hora de plantejar mesures que ajudin a la reactivació de l'economia”.
Per la seva banda, Boi Ruiz, President de la Unió Catalana d'Hospitals, entitat organitzadora de la jornada, ha expressat el seu convenciment que ara és arribat el moment en el que els gestors del sector han de demostrar la seva vàlua donada la dificultat del moment. Per Ruiz és molt important gestionar bé la despesa, alhora que ha convidat tots els gestors a mantenir-se ferms en la defensa de l'autonomia de la gestió i la recerca de fórmules no intervingudes de col.laboració entre tots els actors i, en especial, en l'àmbit públic-privat. Ruiz també ha insistit en la necessitat que qualsevol nova prestació vagi acompanyada dels recursos econòmics necessaris perquè si no s'aboca el sector a una situació d'infrafinançament que perjudica la sostenibilitat.
En breu seran editades les conclusions d'aquesta jornada d'avui que s'afegiran a la proposta de pacte que el passat mes d'octubre ja es va presentar a la seu de Foment i que incloïa vuit mesures concretes per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i social. Les conclusions seran remeses a totes les formacions polítiques i als poders públics perquè puguin servir de base per a bastir aquest gran acord que el sector reclama.
El 1r Encontre de Management Sanitari i social ha estat organitzat per la Unió Catalana d'Hospitals amb el suport de Foment i Fepime, i la col.laboració de Phizer.
Sobre La Unió Catalana d'Hospitals
La Unió és una associació empresarial d'entitats sanitàries i socials que tenen com a element comú la prestació de serveis sanitaris i socials als ciutadans, posant a la seva disposició els recursos patrimonials, humans i tecnològics per tal de garantir una assistència de màxima qualitat i eficiència. Aquestes entitats defensen un model sanitari i social públic participat per la societat civil sobre la base de l'autonomia de gestió empresarial. Actualment, les entitats associades a La Unió donen feina a més de 40.500 treballadors i va facturar 2.766 milions d'euros l'any 2007.