La Unió va celebrar ahir la III Jornada del Fòrum d'Associats Col·laboradors de La Unió (FAC), un grup d'empreses de béns i serveis que desenvolupen la seva activitat en el sector sanitari i d'atenció a la dependència. En aquesta edició, la jornada va tenir com a objectiu fomentar el partenariat entre entitats, entenent que el futur passa per establir i consolidar àmbits col·laboratius.
En la presentació de l'acte, Helena Ris, directora general de La Unió, va recordar que el sector de la salut i social és generador de riquesa i d'ocupació de qualitat i que, per això, s'ha de potenciar. Segons va indicar Ris, cal incentivar la innovació per fer que el sector es mantingui com un motor de l'economia productiva del país.
Franc Ponti, director del centre d'innovació d'EADA, va realitzar la conferència inaugural de l'acte, on va remarcar que, per innovar, cal canviar les creences i la manera de fer les coses. Ponti va comentar que en el 95% de les empreses que existeixen avui en dia no es pot innovar, ja que, per la seva organització i forma de treballar, no afavoreixen la innovació. Tal com va explicar el director del centre d'innovació d'EADA, les empreses realment innovadores són aquelles que desafien els convencionalismes, que són ràpides perquè eviten la burocràcia innecessària, són divertides, treballen d'una manera diferent, sense estructures rígides, i de manera interdisciplinària.
En la segona part de la jornada es van exposar diversos casos innovadors, com el de la plataforma de compra electrònica de Bionexo, o l'experiència que es desenvolupa en el Parc Taulí per fomentar i desenvolupar la recerca i la innovació. D'altra banda, es va presentar la col·laboració entre Orange i Sanofi en l'atenció a malalties cròniques i el projecte d'e-health i salut 2.0 de l'Hospital Sant Joan de Déu d'Esplugues.
En la cloenda de l'acte, Manel Jovells, president de La Unió, va destacar la necessitat de compartir iniciatives i buscar de manera transversal fórmules per fer més sostenible el sistema sanitari. A més, el president de La Unió va posar de manifest que amb la crisi es posa en evidència que cal assumir projectes i compartir iniciatives orientades a preservar el que és essencial en el sistema sanitari i fer-lo més eficaç.
D'altra banda, Jovells va ressaltar la funció de lobby del Fòrum d'Associats Col·laboradors de La Unió i va subratllar que les entitats sanitàries i d'atenció a la dependència i les empreses proveïdores de béns i serveis tenen una veu compartida que s'ha d'orientar a posar en valor el model.
Roser Fernández, secretària general del Departament de Salut, va tancar la jornada destacant la importància de la col·laboració entre entitats proveïdores de béns i serveis i entitats sanitàries i d'atenció a la dependència. En el marc d'aquesta cooperació, Fernández va afirmar que el sistema sanitari té una oportunitat i va recordar que la col·laboració publicoprivada és un dels valors compartits del sistema sanitari català.
Malgrat els elements de pressió sobre el sistema sanitari català, com són els elements financers, la secretària general del Departament de Salut va considerar que cal mantenir els espais de referència com el Fòrum d'Associats de La Unió, que posen en valor allò que es fa bé, que serveixen per avaluar resultats i, en definitiva, per buscar elements de millora en el sistema sanitari català. Segons va dir la secretària general, aquests espais són ara més necessaris que mai, no només per millorar i buscar la sostenibilitat, sinó també per no perdre la confiança en el sistema sanitari català.