Les primeres valoracions indiquen que amb mesures dures de gestió només es pot arribar a assolir com a màxim el 50% de la rebaixa pressupostària plantejada pel Departament. Per sobre d'això, l'escenari és de reestructuració en el model de provisió de serveis i en l'estructura dels recursos humans.
Calen acords polítics i socials per tal de fer un abordatge integral de la situació amb l'objectiu de preservar un sistema sanitari de cobertura pública eficient i de qualitat.
En el marc de les mesures d'ajustament del dèficit desplegat des del Departament de Salut, la Unió Catalana d'Hospitals mostra la seva preocupació en conèixer les primeres dades de l'impacte que suposa per a les més de cent entitats associades les propostes de precontracte individual que ha fet el CatSalut.
La Unió vol deixar palès que les entitats no podran assumir les retallades del pressupost només aplicant mesures de gestió (que sense ser estructurals afectaran també al capítol de personal).
Fins a la data, les valoracions fetes fan creure que les mesures de gestió poden suposar entre un 3 i un 5% de reducció del pressupost. Arribar a xifres superiors suposa l'adopció de mesures que implicaran una afectació del model de prestació de serveis i de l'estructura de les organitzacions amb incidència especial en l'àmbit de les plantilles.
Des de La Unió es considera que aquesta realitat demana un abordatge global implicant tots els agents que permeti assolir acords que facin possible aquesta reestructuració de la manera més eficaç i menys lesiva possible. Cal abordar la situació des d'aquesta perspectiva i cal buscar els acords polítics i socials que facilitin aquest procés.
Des de La Unió es vol manifestar que aquest esforç es fa tenint en compte la duresa econòmica de la situació però que només té sentit si ha de permetre assolir en el termini més breu possible l'estabilitat del sistema sanitari del nostre país. Un sistema sanitari eficient, de qualitat, que genera cohesió social, riquesa i ocupació, i és ben valorat pels ciutadans.