La Direcció de Persones de l'Institut Català de la Salut, en col·laboració amb el Consorci Sanitari i Social de Catalunya i la Unió Catalana d'Hospitals, ha celebrat el I Congrés d'Igualtat i Recursos Humans de Serveis Públics de Salut amb l'objectiu que sigui un entorn de reflexió i trobada entre els i les principals responsables de direcció i gestió de Recursos Humans i Igualtat de l'àmbit sanitari estatal per compartir i analitzar els reptes als quals s'enfrontarà el sector sanitari en un futur proper.
Hi han participat més de 200 professionals i directius i directives, amb l'objectiu de generar una nova mirada sobre els condicionants que marquen el futur de la sanitat, en aspectes com ara la flexibilitat laboral, el benestar emocional dels i les professionals, les polítiques d'igualtat o el lideratge en femení en un sector tan feminitzat com el sanitari, etc. Àmbits on el coneixement d'altres realitats i la generació d'un clima de diàleg i debat han d'aportar la cocreació d'una visió de futur per a la gestió de persones, amb què s'afrontin els reptes de les organitzacions de salut.
Precisament, tal com ha destacat Xavier Corbella, cap de Serveis Mèdics del Futbol Club Barcelona, el lideratge implica més que dirigir una organització o un equip. Per a ell, “la missió d'un líder ha de ser passejar-se pels passadissos, observar, parlar amb la gent, escoltar-la i entendre-la. Dirigir és escoltar, resoldre amb les opinions de cadascuna de les persones que formen l'organització".
Des de la perspectiva del lideratge en femení, la xef catalana, Carme Ruscalleda, ha exposat les claus per fer-se un lloc en un món tan masculinitzat com el de l'alta cuina: “Per ser una bona líder has de conèixer bé la feina. No pots encarregar una feina si tu no saps fer-la, perquè no saps quina càrrega implica fer-la".
Aquesta trobada ha evidenciat la rellevància dels departaments de Recursos Humans/Persones en la construcció i el funcionament de les organitzacions, també en moments clau com han estat la pandèmia i la situació actual de postpandèmia.
El Congrés, que va començar el passat dimecres 9 de novembre i que culmina avui, és el primer que se celebra en l'àmbit estatal i per primer cop a Barcelona. Ha estat promogut i organitzat per les entitats públiques de salut de Catalunya i motivat per la necessitat de compartir experiències de recursos humans, després de les diferents modificacions normatives com són l'Estatut marc, l'estabilització de plantilles, els plans d'Igualtat, l'administració electrònica o els canvis derivats de la transformació digital.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99