Boi Ruiz, conseller de Salut de la Generalitat, va fer el discurs de cloenda de la sessió. Va començar la intervenció subratllant que la crisi economicofinancera va situar la sanitat pública davant d'un gran repte: la seva viabilitat. Segons va exposar, el desafiament era fer viable el sistema públic sense que afectés valors com l'equitat, la qualitat o la proximitat, així com ser capaços de mantenir-lo com a factor de cohesió social i com a motor econòmic. A més, va apuntar que això s'havia d'aconseguir sense oblidar la sostenibilitat del sistema.
El conseller va recordar que, el 2010, el Govern es va plantejar la crisi com a oportunitat per emprendre reformes que permetessin fer el sistema sostenible i així poder mantenir-lo, ja que, segons va dir, “si s'hagués seguit al ritme de 2010, el sistema sanitari no hauria aguantat”. Així doncs, malgrat els ajustos que van ser necessaris, va dir, a la pràctica, es va passar a dedicar a Salut el 40% del pressupost de la Generalitat, en lloc del 36% que s'hi destinava fins aleshores. En el marc de mesures preses a molt curt termini per evitar que el sistema caigués, es va decidir no actuar sobre la cartera de serveis ni sobre la universalitat. Però sí que es van veure afectats els sous i la farmàcia. Així mateix, tal com va comentar, va caldre regular la demanda, fet que va afectar les llistes d'espera.
Situació econòmica i financera
D'altra banda, Boi Ruiz va posar èmfasi en el difícil entorn de tresoreria, que comportava no disposar de diners i que ha afectat el sector sanitari i el farmacèutic. Malgrat les dificultats i la situació econòmica i financera, el conseller va destacar que s'havia aconseguit que el sistema resistís. Segons va dir, no s'ha deixat de banda la recerca, s'ha treballat en polítiques sanitàries que donen resposta a les necessitats de salut –el Pla d'Atenció a la Cronicitat n'és un exemple– i s'ha incorporat per llei l'autonomia de gestió als centres –sempre que no facin dèficit–.
Tot seguit, Ruiz va fer referència a la “batalla” duta a terme des del Departament de Salut pel finançament i per l'IVA, i a la posada en marxa del nou sistema de contractació, que prioritza el pagament per resultats i no per activitat. També va explicar que des del Departament es potencien les aliances estratègiques i va reconèixer el destacat paper que La Unió desenvolupa en aquest àmbit. Un altre dels aspectes que va subratllar és la transparència del sistema català de salut. “És el servei públic més transparent d'Europa”, va afirmar.
Resultats aconseguits
A continuació, el conseller va resumir els resultats aconseguit fins ara, que són la viabilitat del sector sanitari català i la reducció de més de 300 milions d'euros de dèficit, així com la recuperació de les llistes d'espera a nivells de 2010. A més, va explicar que s'havia progressat en l'àmbit de territori, amb actuacions com les reordenacions terciàries i dels serveis d'hemodinàmica, o amb la implantació de la detecció precoç i el manteniment de l'accés als fàrmacs innovadors.
Més tard, Boi Ruiz va acceptar que s'havien equivocat al pensar que hi hauria consens polític i que l'interès general estaria per sobre d'interessos polítics o personals, en una clara referència al fet que els conflictes entre partits no havien permès assolir un pacte al Parlament. “No es pot responsabilitzar el sector del que és responsabilitat dels polítics”, va ressaltar.
Pel que fa a la situació econòmica actual, el conseller va reconèixer que “el sector continuarà patint, encara que no més del que s'ha patit fins ara”. També va destacar que, gràcies al fet de disposar d'un model fort, s'ha resistit una de les pitjors crisis que es coneixen. Per acabar, Boi Ruiz va subratllar que el sistema sanitari català és de responsabilitat pública, amb un control ben exercit i amb professionals honestos.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99