Castells avala el sector sanitari i social com a motors econòmics en el marc de la II Trobada de Management Sanitari i Social de La Unió

Castells avala el sector sanitari i social com a motors econòmics en el marc de la II Trobada de Management Sanitari i Social de La Unió
Del 14/07/2010 al 31/12/2099

La II Trobada organitzada per La Unió amb el suport de Foment Nacional del Treball i FEPIME va congregar a la Pedrera de Barcelona més d'un centenar de representats i professionals del sector sanitari i social i del món econòmic i empresarial els quals van compartir la situació del sector des del punt de vista de l'economia productiva i social i el mercat.

El conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va afirmar que el sector sanitari i d'atenció a la dependència ha de ser un dels eixos que ha de permetre a l'economia del país sortir de la crisi tant per la seva capacitat d'arrossegament com pel seu valor de cohesió social. En la seva exposició, va explicar les claus estratègiques d'aquest sector: garantir un servei públic i universal; preservar la seva sostenibilitat; i fer ús eficient dels recursos. El conseller va fer referència sobre fins a quin punt la conjuntura actual condiciona aquests objectius i a la mesura per a la contenció del dèficit públic i a la dificultat de col·locar deute en els mercats i el seu impacte en els terminis de pagament. Com a receptes contra la crisi va destacar la importància de la concertació publicoprivada, la introducció d'elements moderadors de la demanda així com un ús més eficient de recursos, la implantació del copagament per raons d'eficiència i equitat, i l'augment dels mecanismes d'autonomia de gestió.

Jornada Management 2010 En la presentació de la jornada, el president de La Unió, Boi Ruiz, va destacar la necessitat de reformar l'estructura normativa del sector no en detriment de la transparència sinó en favor de la innovació. Per la seva banda, Eusebi Cima, president de FEPIME, va incidir en la necessitat de promoure l'expansió del sector sanitari i social i va assenyalar la necessitat d'assolir un partenariat públic-privat com a instrument per optimitzar els recursos. També va fer referència al fet que les dificultats econòmiques de l'administració no s'haurien de traslladar als proveïdors si volem mantenir una economia productiva dinàmica.

En la primera taula de debat “Sector sanitari i d'atenció a la dependència i economia productiva i social”, Joan Majó, ex ministre d'Indústria i Energia, va afirmar que aquest sector té una enorme potencialitat de futur però que cal estalviar posant límits a la demanda i augmentar l'eficiència del sistema (mantenir l'eficàcia però reduint els costos).

taula 1 jornada management Per la seva banda, Juan-José López Burniol, membre de la Junta directiva del Cercle d'Economia, va fer referència a la necessària cohesió social per mantenir el servei sanitari i d'atenció a la dependència, ja que es tracta –va assenyalar- d'una conquesta irrenunciable de l'estat del benestar i va afegir que és necessari una reforma del model actual, ja que l'estat no pot cobrir i controlar-ho tot i cal assolir l'eficàcia en la gestió i un canvi d'actitud dels ciutadans.

En la segona taula “Sector sanitari i d'atenció a la dependència i mercat”, Albert Serra, director del Programa Partners d'ESADE, va assenyalar que cal revisar el model d'oferta i va exposar algunes mesures per fer front a la crisi actual com l'ajust pressupostari, l'augment de la productivitat i eficiència, revisar les carteres de serveis, i introduir mesures com el copagament per poder mantenir els drets bàsics que ofereix l'estat del benestar. Serra va concretar que més que estigmatismes entre el sector públic i privat, el que hi ha són estereotips i que l'única via per garantir una col·laboració publicoprivada al sector sanitari i d'atenció a la dependència és que els ambdós sectors siguin eficaços i eficients per la seva banda.

Jornada Management 2010 Rafael Suñol, vicepresident executiu de Catalana d'Iniciatives va assenyalar com a reptes del sistema de col·laboració publicoprivada: la qualitat, excel·lència i territorialitat i va explicar que la via que s'hauria d'anar creant és el partenariat i que per fer-ho adequadament cal molta informació i transparència, és a dir, processos de benchmarking entre ambdós sectors.

Jornada Management 2010 Posteriorment, la directora general de La Unió, Roser Fernández, va presentar les línies estratègiques de la nova etapa del Referent juntament amb una visió general del monogràfic de l'any 2010 sota el títol de “La innovació: eix de competitivitat i qualitat per al sector sanitari i social”. Finalment, Joan Mulet, director general de COTEC, Fundación para la innovación tecnológica, va dictar la conferència “Què és innovar” i va abordar aquest tema des de plantejaments històrics fins a altres més empresarials.

Podeu accedir a la notícia de Diario Médico on es recullen les declaracions del conseller d'Economia, Antoni Castells, sobre el copagament com a fórmula per reduir el dèficit a les administracions, en el marc de la II Trobada de Management Sanitari i Social.

Durant els pròxims mesos, s'editarà un llibre que recollirà totes les intervencions de la II Trobada del Management Sanitari i Social i que també estarà disponible a la web.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025