Helena Ris, directora general de La Unió, acompanyada dels vocals presidents del Consell de Sector d'Atenció Sociosanitària, Josep Ganduxé; d'Atenció a la Salut Mental, Joan Orrit, i d'Atenció a la Dependència, Josep Lluís Roselló, va cloure la I Jornada Transversal d'Atenció a la Cronicitat impulsada per l'entitat.
En la seva intervenció, Josep Ganduxé va fer referència a la situació de fa 20 anys amb relació a l'atenció a la cronicitat i va considerar que, en general, la situació havia millorat. Malgrat això, va apuntar que ara és necessari superar la duresa de la situació econòmica.
Per la seva part, Joan Orrit va coincidir en l'evolució positiva del desplegament de l'atenció a la cronicitat gràcies, en gran part, segons va dir, a la complicitat dels diversos agents implicats. En aquesta línia, va afegir que la situació actual suposa un repte i un punt d'inflexió per a usuaris, famílies, proveïdors i Administració, i els va animar a treballar de manera conjunta.
D'altra banda, Josep Lluís Roselló va insistir en la idea que atendre millor les persones no sempre és una qüestió de recursos econòmics i, en aquest sentit, va posar com a exemples l'abordatge integral de recursos, la coordinació entre nivells o el sistema d'acreditació. Finalment, va celebrar la posada en marxa del Pla Interdepartamental d'Acció Social i Sanitària.
Per acabar, Helena Ris també va fer un balanç positiu dels serveis d'atenció a la cronicitat a Catalunya, amb les seves especificitats, però va subratllar la necessitat d'una nova llei catalana d'atenció a la dependència que, segons va dir, ha de ser pragmàtica i realista, per tal de seguir avançant. En aquest sentit, va oferir el suport i la participació de La Unió. A més, Ris va destacar que cal un lideratge per part de l'Administració i la implicació de les persones a través de l'empowerment en la presa de decisions.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99