Durant la reunió, es van tractar els temes següents:
I Part
Presentació d'ATENCIÓ I INVESTIGACIÓ DE SOCIOADDICCIONS -AIS-, per part de Paz Vega, gerent. És una entitat privada, independent i sense ànim de lucre, fundada l'any 1977, centrada en l'assessorament en sectes coercitives i que des de l'any 2003 inclou serveis orientats a les socioaddiccions. És un centre sanitari de salut mental i proveïdor de la Xarxa de Salut Pública de Centres de Salut Mental i Addiccions. Es comenten els diferents tipus de socioaddiccions (bandes, mòbil, sexe, compres, trastorns per joc, dependència emocional, internet i grups de manipulació-sectes coercitives) i les característiques d'una persona amb una socioaddicció. Es mostren resultats quantificats en percentatges de les addiccions més consultades i més freqüents, al centre, la dependència emocional, l'addicció al sexe i l'addicció a internet. El plantejament terapèutic del centre s'orienta a l'assessorament sobre processos de manipulació psicològica, la reforma del pensament i les característiques del grup objecte de la manipulació; sessions de “èxit counseling” o assessorament per a la sortida de l'adepte.
II Part
- Seguiment dels temes d'entorn:
- Recursos Humans i Relacions Laborals. Es fa una actuació de la situació del conveni de la sanitat concertada.
- Seguiment dels temes vinculats a la concertació. S'informa que han començat a arribar les assignacions als centres, aplicant el nou sistema de pagament, a algunes regions. També s'aborda la regularització de les tarifes.
- Informació del Consell de Direcció de l'SCS del 18 de maig i de la Comissió de Proveïdors del 12 de maig. Tant al Consell de Direcció de l'SCS com a la Comissió de Proveïdors es van presentar els resultats dels informes de la Central de Balanços del 2013, que ja estan disponibles al web. També es va presentar el Pla de Catalunya contra el càncer 2015-2020, es va aprovar la metodologia i assignació de la DMA 2015 de receptes mèdiques i de la DMA 2015 en MHDA.
- Seguiment dels temes de sector:
- Seguiment del treball realitzat en l'àmbit del Pla Integral de Salut Mental. Es comenta que la pròxima reunió amb Presidència està prevista per al mes de juny, en la qual proposarem tractar les línies d'actuació referents a Treball i a Justícia. Quant al treball que s'està duent a terme per par dels proveïdors, la pròxima setmana hi haurà una reunió de la línia estratègica de cultura amb la cap de gabinet del Departament de Cultura per prioritzar les accions que s'han d'abordar en aquesta primera fase i posar-les en el calendari. Pel que fa a Treball, s'informa que avançar en aquesta línia és complicat per la manca de recursos. Respecte el PSALL el tema està parat i no es preveu que es resolgui durant aquesta legislatura. En aquest sentit, s'estan plantejant un nou model de concertació i un decret específic per a aquesta línia de servei.
- Què sabem de Resultats?: Anàlisi de la Central de Resultats 2013. Es presenta, per part de la Direcció d'Anàlisi Econòmica, Estudis i Prospectiva de La Unió, l'estudi “Què sabem de Resultats?”, el qual s'anirà ampliant progressivament amb dades de resultats, per introduir en els Consells elements per parlar de resultats, generar debat i propostes de millora. Les dades que es presenten procedeixen de bases de dades i informes de la Central de Resultats 2013, de l'àmbit de salut mental i addiccions dels centres associats a La Unió. En el debat, es planteja com seguir analitzant aquestes dades amb més profunditat en estudis concrets de Benchmarking i utilitzar indicadors de resultats de tots els àmbits per tal de revisar la situació i poder millorar en termes de qualitat.
- Informació sobre la presentació del “Protocol per al maneig del trastorn per al dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH) infanto juvenil en el sistema sanitari català”. El dia 6 de maig es va presentar el Protocol per al maneig del trastorn per al dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat (TDAH) infantil i juvenil en el sistema sanitari català. Aquest protocol s'ha realitzat amb l'esforç dels professionals (Consell Assessor de Salut Mental), el suport del Departament de Salut i del Pla Director, l'aportació metodològica de l'AQUASS i la participació de les famílies. Com a punt de partida s'ha utilitzat el protocol del Sistema Nacional de Salut del 2010 que recomana la implantació a les CCAA. Aquest conté 73 recomanacions, però a Catalunya s'ha reduït a 10 recomanacions per a la seva implantació i uns indicadors per a la posterior avaluació que han remarcat que serviran per analitzar la variabilitat de la pràctica i estudiar-la.