Consell de Sector d’Atenció a la Salut Mental de La Unió

Consell de Sector d’Atenció a la Salut Mental de La Unió
Dimarts 16/06/2015

I Part

Presentació del document sobre l'abordatge del risc de cronicitat en salut mental infantil i juvenil, elaborat pel grup de treball de Salut Mental Infantil i JuvenilDesprés de dos anys i mig de treball, es presenta aquest informe, en el qual s'han revisat criteris i definicions de malaltia crònica. També s'ha recollit la proposta del Pla Director de Salut Mental i Addiccions del Departament de Salut sobre la definició de pacient crònic complex en salut mental infantil i juvenil, de la qual destaquem que, a criteri del grup, es considera més adequada la denominació de pacient complex en risc de cronicitat perquè en l'àmbit infantil i juvenil reflecteix millor la realitat que els professionals troben en el seu dia a dia. Tot seguit, es presenta una taula amb els diferents serveis i recursos públics de que disposen els professionals per donar resposta a aquest abordatge, en la qual s'observa l'horitzontalitat dels serveis en la distribució per departaments, amb la conseqüent dificultat de coordinació. Per últim, es presenta la proposta que ha elaborat el grup de treball per a l'abordatge del risc de la cronicitat en dos nivells d'intervenció, des de la vessant dels professionals i des de l'Administració. S'acorda fer difusió d'aquest document.

II Part

  • Seguiment dels temes d'entorn:
    • Recursos Humans i Relacions Laborals. S'informa que el 18 de juny La Unió farà una sessió tècnica per facilitar als associats l'aplicació del I Conveni del SISCAT.
    • Seguiment dels temes vinculats a la concertació. Pel que fa als pagaments dels concerts del Departament de Salut, s'informa que els corresponents al mes de maig es pagaran a finals de juny, però els de juny no se sap quan s'abonaran. El SISPAP pagarà els mòduls socials amb normalitat.
  • Seguiment dels temes de sector:
    • Seguiment del treball realitzat en l'àmbit del Pla Integral de Salut Mental. Es recorda que es farà la última reunió d'aquesta legislatura amb Presidència el dia 9 de juliol. Quant a les línies estratègiques del Pla, s'informa de la reunió amb el Departament de Cultura, en la qual van demanar que es presenti un projecte real i viable amb una selecció de 10 iniciatives culturals del sector de Salut Mental per difondre-les al seu web, també l'agenda d'actes del dia Mundial de la Salut Mental i una selecció de pel·lícules per projectar a la filmoteca. Pel que fa a la línia infanto-juvenil, aquest mes s'hauria d'acabar el treball conjunt DGAIA-SALUT, liderat per Pere Bonet i que ha comptat amb les aportacions del grup del Pla Integral per a la configuració del mapa de recursos i el model de relació. Pel que fa a la creació d'unitats funcionals, estem pendents que ens presentin els resultats de la prova pilot.
    • Seguiment del grup de treball Hospitals Generals de Salut Mental. S'informa que en aquesta reunió, que s'ha celebrat abans d'aquest Consell, ha sorgit un tema sobrevingut que és la situació crítica als hospitals d'aguts per l'augment de les urgències i el dèficit de llits. Aquesta situació condiciona que els malalts hagin d'estar dies a Urgències i que els psiquiatres hagin de fer gestions per trobar llits disponibles. En aquest sentit, el grup ha decidit explorar si el SEM ofereix la disponibilitat de llits de Salut Mental dels hospitals. D'altra banda, ja s'ha concretat la primera reunió del grup de treball CMBD-URG amb el CatSalut per analitzar les dades i fer millores en la informació que recull, pel dia 9 de juliol. I, sobre els indicadors de prescripció de psicofàrmacs, ja s'ha contactat amb Toni Gilabert, gerent d'Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries per revisar-los.
    • Seguiment de les propostes del CatSalut relacionades amb l'àmbit de farmàcia. Informació sobre la metodologia i assignació de la DMA 2015 de receptes mèdiques i paper de la Salut Mental. S'informa que es va aprovar, per part del Consell de Direcció del CatSalut, el model d'assignació de la DMA de la Farmàcia de receptes i el model de coresponsabilització 2015. El model contempla: assignació per àrea de gestió assistencial (AGA) en els territoris de les antigues càpites i mantenir un model transitori per a les entitats que no estaven en càpita (amb DMA pròpia i informació del conjunt). Es comenta la fórmula sobre com s'obté la DMA per a cada AGA, destacant que no s'aplica el factor d'ajustament (forquilla) i que el risc assumit sobre la desviació és fix del 10% per a totes les entitats de l'AGA. Un aspecte nou es que l'SCS planteja repartir aquest 10% en base als criteris d'assignació de cada entitat aplicant el valor d'assoliment. Per tant, el balanç de la DMA serà imputable a les quatre línies d'activitat amb coresponsabilitat en la despesa dins de l'AGA. Dins de cada línia, en cas de que hi hagi més d'una UP, es repartirà la coresponsabilització en funció de la qualitat de la prescripció segons uns criteris determinats. Per a les entitats que no estaven en càpita, aquest model conjunt d'AGA s'implementarà el 2016 i enguany es manté igual. La valoració conjunta es farà amb fins informatius.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025