Consell de Sector d’Atenció a la Salut Mental de La Unió

Consell de Sector d’Atenció a la Salut Mental de La Unió
Dimarts 14/07/2015

I Part

Presentació de l'Informe de la Central de Balanços 2013, a càrrec d'Anna Roman, responsable de la Central de Balanços. Va destacar els fets rellevants de l'informe economicofinancer dels centres d'atenció en salut mental, que corresponen a 15 entitats /centres. No inclou els serveis de salut mental dels hospitals generals, amb excepció de tres entitats (prioritat de la sèrie històrica) i centres sociosanitaris autoritzats. L'informe està disponible al web del CatSalut.

II Part

Es dóna la benvinguda a Joan Lluch, del Centre Assistencial Sant Joan de Déu d'Almacelles.

  • Seguiment dels temes d'entorn:
    • Seguiment dels temes de recursos Humans i Relacions Laborals. S'informa que el proper dia 22 de juliol se constituiran les Comissions professionals d'infermeres i metges en el marc del Primer Conveni del SISCAT i es recorda la sessió tècnica de Formació Professional Dual que es va celebrar el dia 9 de juliol a la seu de La Unió, per informar i debatre sobre aquest sistema de formació professional en alternança entre el centre educatiu i l'empresa. En la sessió van participar dos instituts de formació que l'ofereixen i també es va comptar amb l'experiència i la valoració d'entitats associades que han signat acords i han desenvolupat aquest model en el si de les seves organitzacions en els darrers mesos.
    • Informació sobre la reunió del Consell de Direcció del CatSalut del dia 13 de juliol. Es va portar a aprovació la Memòria d'Activitat del Servei Català de la Salut de l'any 2014. També es va presentar per a la seva aprovació el projecte de Decret pel qual es prorroga (un any) el termini establert en la disposició addicional segona del Decret 196/2010, de 14 de desembre, del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública (SISCAT). També es va tractar l'elaboració de la proposta de la nova carta de drets i deures dels pacients.
  • Seguiment dels temes de sector:
    • Seguiment del treball realitzat en l'àmbit del Pla Integral de Salut Mental. S'informa que pròximament hi haurà una reunió amb Presidència de la Generalitat de Catalunya per tractar tres línies estratègiques del pla d'acció del Pla Integral i per establir un calendari de terminis per a les accions: inclusió comunitària, integració d'intervencions en salut mental infantil i juvenil i àmbit judicial. En aquet sentit, hi ha dues novetats. La primera, en la línia estratègica infantojuvenil. S'ha rebut la convocatòria, des del Pla Director de Salut Mental i Addiccions, per a la reunió de presentació de la prova pilot de la unitat funcional del TEA, la qual se celebrarà el mes de setembre. La segona novetat es produeix en la línia estratègica d'habitatge i és que Benestar Social i Família ha començat a treballar en el desenvolupament del decret de la normativa residencial. D'altra banda, es comenta que s'ha intentat preservar el Pla Integral del debat polític. En aquest sentit s'ha fet una carta, signada per tots els partits polítics, amb la finalitat de presentar-la al Parlament.
    • Seguiment del grup de treball Hospitals Generals de Salut Mental. S'informa que en la reunió del grup de treball, que es va celebrar anteriorment a aquest Consell, s'han tractat tres temes. El primer, la necessitat d'habilitar un sistema per coordinar el dèficit de llits d'aguts i subaguts, en determinats períodes, semblant al qual el SEM té per a la gestió de llits de crítics d'UCI. També s'ha valorat que el nou sistema de pagament pot incloure incentius per millorar la disponibilitat de llits en els territoris. Aquest tema s'ha decidit traslladar-lo al Pla Director. El segon tema, l'anàlisi del CBMD d'Urgències. Es comenta la reunió del grup de treball amb el CatSalut en què van mostrar bona disponibilitat per analitzar la informació del CMBD URG de forma que reflecteixi la realitat actual. Per a tal fi, des de La Unió s'elaborarà una proposta d'anàlisi de dades (selecció de criteris i variables) per compartir-la amb el CatSalut i escollir la informació dels centres que millor notifiqui la situació real de les urgències. El tercer tema que s'ha tractat és sobre els indicadors de prescripció de farmàcia que estan al IQF i la possibilitat de modificar aquests indicadors, que afecten el sector respecte la prescripció d'antidepressius i antipsicòtics.
    • Valoració del Pla de Treball 2015, 1r semestre. Es comenta que el Pla de Treball 2015 del Consell està assolint els objectius que es van fixar. Com el Pla de treball és dinàmic, si es considera, es poden incorporar temes nous per abordar-los en el segon semestre.
    • Informació sobre el Grup de Treball amb l'OSACP: aprovació del document Codi de bones pràctiques en la contractació pública dels serveis d'atenció a les persones. Aquest document va ser signat per La Confederació, Patronal del Tercer Sector Social de Catalunya; La Unió, Associació d'entitats sanitàries i socials; ACRA, Associació Catalana de Recursos Assistencials; ACESAP, Associació Catalana d'Empreses de Serveis d'Atenció a la Persona; ASADE, Asociación de Empresas de Ayuda a Domicilio Estatal; UPIMIR, Unió de Petites i Mitjanes Residències; ACELLEC, Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura; CCOO de Catalunya; UGT de Catalunya, Associació Intercol·legial, i La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya.

Amb la finalitat d'analitzar l'abast i elaborar l'articulat del Codi, el Govern de la Generalitat de Catalunya va constituir un grup de treball específic integrat pels representants de cadascuna de les entitats signatàries, d'una banda, i pels Departaments de Justícia, de Benestar Social i Família, de Salut, d'Ensenyament, d'Empresa i Ocupació i de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per una altra, essent presidit i coordinat per l'Oficina de Supervisió i Avaluació de la Contractació Pública del Departament de la Presidència (OSACP). El Codi de bones pràctiques en la contractació pública del serveis d'atenció a les persones és el resultat de la tasca realitzada pel grup de treball i servirà de model de guia de bones pràctiques exigibles al sector públic de la Generalitat de Catalunya i s'intentarà que també resulti d'aplicació al sector local, a través d'acords entre la OSACP i la Associació i la Federació de Municipis de Catalunya.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025