Consell de Sector d’Atenció a la Salut Mental de La Unió

Consell de Sector d’Atenció a la Salut Mental de La Unió
Dimarts 16/02/2016

Principals temes tractats:

  • Es fa referència a la informació que s'ha lliurat i que correspon a la campanya d'Obertament, amb el lema "Cap conversa pendent". Es demana la participació dels centres.
  • Seguiment dels temes d'entorn:
    • Informació de l'àmbit de Recursos Humans i Relacions Laborals: estat de situació
    • Valoració dels temes econòmics de l'entorn.
      • Contractació: es comenta que ja estan en curs tots els contractes.
      • Pagaments: en la reunió de la Comissió de Proveïdors,  celebrada el passat dia 9 de febrer, es va comentar que no hauria d'haver problemes en els pagaments dels concerts i que seguiria el termini a 60 dies. Des de La Unió, es confirmarà aquesta informació a finals de mes i s'informarà puntualment. En quant al sistema de pagament, es va dir que en aquest moments el que cal fer es avaluar la seva aplicació als hospitals generals per fer les millores que es considerin oportunes, i ajornar l'abordatge i desplegament, tant de l'àmbit de salut mental com de sociosanitari.

D'altra banda, s'informa de la reunió celebrada amb el conseller de Salut, que es va celebrar abans del dia 11, data de la compareixença davant la Comissió de Salut del Parlament. 

  • Seguiment dels temes de sector:
    • Informació sobre la proposta d'objectius de la variable del contracte 2016. Es comenta que la proposta d'objectius 2016, que va enviar el CatSalut a finals de l'any 2015, afecta tant als objectius transversals com als de les línies assistencials.  Un cop fet el primer anàlisi, es va elaborar un document d'esmenes i des de les hores, estem pendent de reunir-nos amb el CatSalut per debatre i concretar un document final d'objectius 2016 que reconegui tota l'activitat i que incentivi les pràctiques eficients. Per tant, aquesta proposta encara s'està treballant i podem incorporar noves aportacions, si s'escau.   
      • En l'àmbit de salut mental, l'indicador que més preocupa és assolir un determinat cost mitjà màxim per DDD d'antipsicòtics. L'aplicació d'aquest indicador pot tenir un efecte negatiu en la prescripció adequada i de qualitat d'antipsicòtics precisament en el grup de pacients psicòtics mes complexos i amb més dificultats per assolir una adherència terapèutica òptima. El problema deriva de que actualment no existeixen comercialitzats productes que puguin considerar-se una alternativa terapèutica adequada als antipsicòtics atípics d' alliberació perllongada. Tot i que aquest argumentari ja es va presentar i debatre amb els responsables del CatSalut, la proposta de l'indicador segueix formulada de la mateixa manera amb un petit canvi, que consisteix en ajustar els objectius a cada centre tenint en compte els condicionants propis, així com els nivells i perfil de consum dels antipsicòtics previs. Des de La Unió, seguirem insistint en que l'indicador s'hauria d'eliminar o reformular.
      • Aquest tema està relacionat amb el nou sistema de pagament de salut mental, que tot i que sembla ser que no és un tema prioritari, des de La Unió i el Consorci treballarem per establir un nou sistema de pagament que contempli la realitat assistencial, que sigui possibilista i representi la diversitat de les entitats del sector. En aquest sentit s'ha creat un grup de treball que es reunirà el proper 29 de febrer.
    • Coresponsabilització del risc de la DMA Farmàcia de receptes: el paper de la salut mental. Es recorda que per l'any 2015 es va acordar l'assignació de la despesa de la DMA per AGA i que totes les línies d'activitat i els proveïdors de cadascuna han d'assumir el mateix grau de coresponsabilització i risc. Al 2015, excepte les zones on prèviament no existia una càpita (que de forma transitòria, les línies SS, SM i AE anaven a un risc del 0%, i només l'AP va assumir risc del 10%) dins de la seva AGA, salut mental ha assumit una coresponsabilització del 10% i s'ha repartit el grau de incentiu o penalització en base a un indicador IQF predeterminat (en el cas de SM DDD antidepressius, que SM considera que no és el més adequat per avaluar la qualitat de la prescripció de l'atenció especialitzada de salut mental, i es proposa canviar-lo per DDD antipsicòtics. Al desembre es va celebrar una reunió on es van presentar els resultats 2015 i una proposta de canviar el model d'assignació de la DMA per l'any 2016, que incorpora ajustar l'assignació per morbiditat en la fórmula d'assignació i que planteja imputar la despesa per CIP (tota la motxilla de despesa del pacient). Estem pendents d'una nova reunió per debatre i analitzar si s'incorporen aquest canvis.
    • Informació sobre l'entrada en vigor del Decret de la prescripció Infermera i de les actuacions que s'han dut a terme des dels organismes oficials. El passat 23 de desembre es va publicar al BOE el Real Decreto 954/2015, de 23 de octubre, por el que se regula la indicación, uso y autorización de dispensación de medicamentos y productos sanitarios de uso humano por parte de los enfermeros. Aquest Decret col·loca a les infermeres de tot l'Estat espanyol en una situació d'il·legalitat en la seva pràctica quotidiana, i per tant, d'emergència, per la manca de seguretat jurídica en el desenvolupament de les cures infermeres relacionades amb els medicaments i productes sanitaris, tant si requereixen prescripció mèdica com si no. Les entitats que representen a les infermeres a nivell de l'Estat espanyol, han interposat un recurs que ja ha estat admès a tràmit on demanen la suspensió cautelar en espera de la resolució del recurs. Les entitats que representen als metges a nivell estatal, estan a favor del Decret i així ho manifesten i es postulen. Davant la gravetat de la situació, al territori català, s'ha posat en marxa una Comissió de Crisi, liderada pel Consell de Col·legis de les Infermeres de Catalunya, amb el suport de més de 50 entitats, entre elles les patronals, que van redactar un Manifest per demanar al conseller de Salut l'emparament legal per poder realitzar una pràctica habitual en el treball clínic quotidià, que ja fan, però que el Decret diu que no poden fer. Per tant, el Decret té dues dimensions d'abordatge: la legal que té un recorregut lent, i la de la pràctica quotidiana de les infermeres en el seu lloc de treball, que pot tenir conseqüències immediates en els centres. A data d'avui, 8 Comunitats Autònomes han presentat un recurs contenciós-administratiu al Decret, entre elles Catalunya. I des del dia 8 de febrer, ja sabem que el Tribunal Suprem ha denegat la suspensió cautelar. Per tant, la situació segueix encallada i la practica assistencial quotidiana dels professionals, en risc. Cal prendre mesures internes als centres per aplicar el Decret, si els professionals ho demanen, i cal protegir als que no ho demanen essent rigorosos en la prescripció mèdica de medicaments, tal com indica el Decret. Se seguirà informant del contingut de les reunions de la Comissió de crisi, i de les novetats que es produeixin.
    • Seguiment del grup de treball Hospitals Generals Salut Mental. S'estan treballant diversos temes. Pel que fa als indicadors de Farmàcia, com ja s'ha comentat en punts anteriors, s'ha insistit en la reformulació de l'indicador d'antipsicòtics. Pel que fa a la proposta de despenalitzar la venlafaxina en l'indicador d'antidepressius recomanats del IQF, no han acceptat la nostra petició. Quant al CMBD d'Urgències, s'informa que no s'ha pogut analitzar el 2014, però disposem de les dades i per tant, aquest tema es valorarà en la reunió del mes d'abril. També s'ha valorat que la proposta del nou sistema de pagament de salut mental, és una oportunitat per a treballar l'especificitat i complexitat del sector. Per acabar, el grup s'ha plantejat treballar nous temes, entre ells, l'interconsulta. 
  • Informació sobre Successfully selling into NHS Wales. S'informa que el Consolat Britànic es va posar en contacte amb La Unió ja que han organitzat el dijous dia 18 de febrer, una sessió per donar-nos a conèixer el NHS Wales, com a una oportunitat per saber com funciona i  com accedir-hi, fer negocis o establir-hi col·laboracions que puguin ser d'interès. Aquesta trobada s'emmarca en la línia estratègica de La Unió “Potenciar les aliances i reforçar la dimensió internacional”, concretament l'objectiu és aprofundir en es relacions i acords per tal d'afavorir l'intercanvi d'experiències. A continuació d'aquesta sessió, s'ha concretat una trobada amb el NHS Wales per presentar La Unió, i en aquest sentit s'ofereix la possibilitat de què les entitats que ho considerin d'interès puguin participar-hi, d'acord amb la informació que es va enviar per correu electrònic, on consten els detalls de la trobada.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025