Sessió tècnica de reflexió i debat al voltant de la infermera de pràctica avançada, amb la participació de Montserrat Comellas, Directora de l'Escola Universitària de Terrassa i doctoranda.
- Guió de la sessió. Conceptes i tendències a concretar:
- Compartir de la definició de la infermera de practica avançada (IPA). Que es i que no és una IPA.
- Identificar clarament les denominacions actuals: Nurse Practitionae, gestora de casos, infermera d'anestèsia, rol avançat. Podem escollir una denominació fonamentada?
- Funcions i competències.
- Professionalització. Estan establertes les necessitats de formació? HI ha consens?
Després d'un debat àmpliament participatiu, es conclou que:
- La definició del Consejo Internacional de Enfermeras (CIE) sobre la Infermera de Pràctica Avançada (IPA) és suficientment explícita per adoptar-la com a definició conceptual.
- Sabem que un context com el nostre, en el qual el nombre de metges per habitant se situa entre les més altes dels països avançats i el nombre d'infermeres entre les més baixes, però que tot i així s'ha generat una percepció generalitzada de manca de metges, serà difícil l'expansió oficial i reconeguda de la IPA.
- Constatem que actualment hi ha una llista determinada de situacions i escenaris en els quals la IPA està present en les organitzacions: la IPA d'anestèsia, la IPA gestora de casos de malalts diabètics, de malalts MPOC, de malalts crònics, la IPA d'atenció a la demanda aguda en atenció primària, etc.
- Tot i així, els professionalismes rígids no permeten que les IPA estiguin reconegudes i per tant, que estiguin sotmeses a mecanismes reguladors, d'acreditació i certificació.
- El Consell defensa que les IPA són infermeres que contribueixen a la sostenibilitat del sistema sanitari, pel seu potencial en efectivitat i eficiència superiors en molts casos a altres tipus de mesures.
- Per tot el que s'ha exposat, volem influir davant dels organismes oficials de la professió, en la necessitat del reconeixement de la IPA con una nova manera de prestar serveis que millora la capacitat resolutiva de determinats processos assistencials, l'accessibilitat i la freqüentació, i que minimitza la utilització de recursos en processos complexes, tal com l'evidencia científica demostra.
Per finalitzar es recorda que en el proper Consell Tècnic Assessor d'Infermeria del mes de maig, s'organitzarà el Primer Plenari d'Infermeria de La Unió (a celebrar el dijous 11 de juny), al voltant d'aquesta temàtica i que la sessió d'avui ens ha de servir per preparar-lo adequadament.