David Elvira, director del Servei Català de la Salut, va ser l'encarregat de fer el discurs de cloenda de l'Assemblea, en el qual va ressaltar que, entre tots, s'estan fent avanços per seguir reivindicant que el sector salut és “rellevant, important, transparent i honest”. Segons va dir, una mostra d'això és l'augment del pressupost que es destina a l‘atenció a la salut mental, l'increment dels recursos destinats a la lluita contra la desigualtat a l'Atenció Primària o la recuperació de l'equivalent a l'1 % per la via de tarifa.
Elvira va agrair i va reconèixer el paper de La Unió, “a nivell assistencial, històric, de 400 centres i 60.000 professionals” i, sobretot, va destacar que, malgrat obvies i clares discrepàncies tècniques, des de La Unió sempre s'han trobat ponts de comunicació i diàleg per arribar a consensos i acords (podeu veure el tall de vídeo). El director del CatSalut va aprofitar la seva intervenció per fer un balanç de sector dels últims 12 mesos. En aquest balanç va mencionar la tasca feta amb la llei d'universalització de l'assistència sanitària per garantir que el sistema és universal, i l'esforç realitzat per transparentar l'equitat i mostrar com s'assignen els recursos per aconseguir un sistema més equitatiu –com per exemple amb l'assignació de recursos a Atenció Primària en funció de les desigualtats socials, va apuntar–.
David Elvira també es va fixar en el Pla Nacional d'Urgències i Atenció Continuada, del qual va remarcar que s'ha fet amb una alta participació i tenint en compte el que els ciutadans reclamen per arreglar el model, i en el canvi de paradigma en l'abordatge de les llistes d'espera.
D'altra banda, va incidir en la qualitat del sistema i va posar com a exemple per aconseguir aquesta qualitat el Pla contra la Precarietat en la contractació de professionals. Aquest pla, va dir, és important perquè “està fet amb un ampli consens i amb una clara voluntat política”.També va fer referència al Pla Integral d'atenció a persones amb trastorn mental i addiccions i a la intenció de seguir treballant per aconseguir una major interacció entre l'àmbit sanitari i el social.
A continuació, es va fixar en tres aspectes que, segons va comentar, han centrat el debat en els últims mesos: la diversitat de proveïdors, la transparència i la convivència de públic i privat. En primer lloc, va voler posar en valor la diversitat de proveïdors del sistema i va dir que són “un actiu del model” (podeu veure el tall de vídeo), a més de remarcar que mai hi ha hagut voluntat de fer canvis en aquest sentit. Pel que fa a la transparència, David Elvira va destacar que La Unió sempre ha estat molt activa en aquest àmbit. I, sobre la interacció de públic i privat, va recordar que no s'exclou a ningú del sistema (podeu veure el tall de vídeo).
En un altre ordre de coses, el director del CatSalut va posar en valor els ajuts atorgats des del Departament en matèria de recerca en Salut mitjançant el Pla estratègic de recerca i innovació en salut (PERIS). Així mateix, va recordar que “la recerca que es fa al sistema sanitari és clau per a la recerca de tot el país” i que la competició en recerca “ens fa més forts”.
Per últim, va comentar que, després de 25 anys de la posada en marxa del Servei Català de la Salut, calia fer un canvi per aconseguir un sistema més proper al territori, més governant del territori i més implicat amb el territori. Així mateix, va apuntar que el Servei Català de la Salut ha de "sanitaritzar" més el seu discurs per, segons va dir, acostar-se més al territori. I, per acabar, es va mostrar convençut que aquest canvi es farà de la mà de tots els operadors del sistema.
Per ampliar la informació, podeu veure el vídeo de la intervenció completa de David Elvira:
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99