El director del Servei Català de Salut, David Elvira, va cloure la 114a Assemblea General Ordinària de La Unió en un acte que ell mateix va qualificar “d'excepcional institucionalment, perquè aquesta funció, habitualment, la fa un conseller i, per tant, hauria de ser Antoni Comín qui estigués assegut en aquesta cadira i no jo”. Tot i això, va mostrar la seva satisfacció per haver estat convidat i va recordar la coincidència que “el meu primer acte oficial va ser a la clausura d'una Assemblea General de La Unió i el meu darrer abans de passar a ocupar el càrrec en funcions, també”.
Precisament, Elvira va iniciar el seu parlament repassant els conceptes que va exposar en la seva primera participació en un acte de La Unió. D'aquesta manera, va assegurar que, després de la crisi econòmica i social més forta que ha patit el país des de la restauració democràtica, “la societat és més fràgil, tant des del punt de vista biològic –perquè la població ha envellit–, com des del conjuntural i social. Per tant, la prioritat de l'acció de govern ha estat la lluita per acabar amb les desigualtats que no eren sistèmiques a la biologia”. En aquest sentit, es va promoure la Llei d'Universalitat, que, segons va destacar, “l'article 155 ha aturat”.
D'altra banda, el màxim responsable del CatSalut va explicar que, malgrat la controvèrsia política dels darrers mesos, “s'ha fet molt al llarg dels 22 mesos de legislatura i s'ha fet conjuntament, com a sector”. En aquest sentit, va destacar que tots els temps de les llistes d'espera s'han reduït perquè l'important és que el ciutadà conegui ràpidament el seu diagnòstic, accedeixi a una consulta sense demora i se li programi correctament, amb criteris clínics, la seva cirurgia. Això, s'ha aconseguit “destinant més recursos, però no hauria estat possible sense el sobreesforç dels professionals i els gestors de les entitats” i va posar com a exemple l'àmbit de la Salut Mental i l'Atenció Primària.
Per a Elvira, el model sanitari hauria de canviar perquè la societat ja no és la mateixa i considera que un dels motors d'aquesta transformació ha de ser la innovació. Per tant, aquesta “és una obligació a curt i mig termini. Donar resposta als reptes de la fragilitat de la nostra societat sense organitzacions que tinguin la innovació en el seu ADN serà un fracàs segur”. Per promoure aquesta innovació, va destacar la importància que tenen reconeixements com els Premis a la Innovació en Gestió de La Unió.
La innovació també ha d'aplicar-se a nivell institucional perquè el paradigma de com el CatSalut es relaciona amb els centres i aquests amb els ciutadans ha canviat. Segons Elvira, ha de ser “més clínic, proper i que contribueixi a coordinar i a fer xarxa alhora que menys administratiu i financer, d'asseguradora pública”.
La part final del seu discurs la va dedicar a parlar de les expectatives exposades en el seu inici de mandat i que havien de ser compartides perquè, tot i ser conscient que al començar a produir-se “el desgel pressupostari, s'entraria en negociacions col·lectives que ens demanarien recuperar en poc temps la situació econòmica anterior, s'havia d'anar a poc a poc". Així, va assegurar, "en un únic pressupost, s'ha recuperat el 37% de la baixada pressupostària global patida des del 2010, el 45% de la renda per càpita i s'ha pogut pactar amb el sector l'increment de l'1%”.
Finalment, va fer un reconeixement a l'esforç dels professionals sanitaris i de la gestió de les institucions i es va referir a l'orgull de pertinença al Sistema Nacional de Salut de Catalunya. En aquest sentit, va explicar que “veníem d'una situació en la qual el sector estava sempre sota sospita per la seva opacitat i La Unió va jugar amb el CatSalut a la màxima transparència. Aquest factor ens ha ajudat a guanyar reputació social i a recuperar l'orgull de pertinença al nostre Sistema Nacional de Salut”.
Al següent vídeo, es reprodueix tot el discurs de David Elvira:
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99