L'acte va finalitzar amb l'explicació, per part d'Ana Urrutia, de com s'ha passat del Libera-Ger (el model geriàtric) al Libera-Care (el servei de Salut Mental i Hospitalització). L'objectiu és portar d'un lloc a un altre la metodologia implantada en els centres de geriatria.
Va tornar a insistir en el canvi cultural envers les subjeccions, però va destacar que és essencial la motivació de les persones, la col·laboració amb cuidadors i familiars i la conscienciació de tot l'entorn. Urrutia va assenylar que en relació a traslladar la norma als centrse "queda molta feina per fer". Va acabar afirmant que "aquest model és vàlid per a tots els nivells assistencials i en totes les especialitats, ja que en tots ells es té cura de les persones, i això és el que persegueix aquest Nou Model Libera-Care".
Acte seguit van intervenir José Luís Argudo, director de Programes Assistencials del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, i José Miguel Ortiz, supervisor d'Infermeria del mateix centre. El seu cas va servir per veure com l'evolució del Libera-Ger al Libera-Care és una realitat i com es pot aplicar a un centre de salut mental. Els dos van presentar noves línies de treball que s'estan duent a terme al seu centre.
Argudo va explicar que va ser el 2013 quan se'ls va despertar l'interès, just després d'una conferència d'Urrutia. Després d'un viatge a Gernika es van posar a treballar en el projecte i des del centre s'hi va apostar de forma clara i decidida. L'objectiu és aplicar la norma Libera-Care en totes les línies de servei del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. En aquest sentit, va remarcar la feina que s'està fent en l'àmbit de la salut mental ja que “no és fàcil, però enriqueix l'atenció que es dóna als pacients”. D'aquesta forma, s'ha evolucionat a una atenció centrada en la persona que suposa una millora pel pacient i “li dóna veu i vot. A més, la família se sent més reconeguda”, explicava Argudo.
José Miguel Ortiz va parlar de la seva experiència com a professional del centre de Salut Mental, un lloc que quan es parla de la Norma Libera-Care sorgeixen molts dubtes. “És més digne? És més segur? És possibles? Aquestes són algunes de les preguntes que ens fem els professionals de la Salut Mental”, explicava. Ortiz va assegurar que “és segur dur-ho a terme, però en Salut Mental més difícil, ja que es necessita implicació, sensatesa i una bona formació”. Va voler remarcar la importància de saber controlar els estats d'agitació dels pacients, tècniques per prevenir la violència i l'autolesió, i sobretot tenir aptituds per poder-ho fer. Buto remonto ir vidaus apdailos darbų kainos https://www.bustovizija.net/apdailos-darbu-kainos/
Ortiz va concloure constatant que en total tenen uns 1.000 pacients a l'any i d'aquests només 50 persones necessiten subjeccions temporals. “La confiança és el camí per a creure i continuar amb aquest nou model assistencial”, va assegurar.
Consulteu la presentació que van realitzar fent click a al fotografia.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99