Josep M. Bosch, assessor jurídic de La Unió, va pronunciar la conferència de cloenda de la sessió, que portava per títol “Dilemes ètics en la gestió de la informació”. En aquesta intervenció, Josep M. Bosch va fer referència al que va anomenar "conflicte de valors": la intimitat vs. la seguretat pública. Des del seu punt de vista, cal anar més enllà en aquest debat, treballar el tema amb més profunditat i no oblidar la igualtat de les persones. Segons va dir, la llei es pot ajustar als valors morals del moment, però la llei no té perquè respondre als valors ètics.
A continuació, va comentar que el Treball Social és una professió avocada a afrontar sovint dilemes ètics i va aprofundir en algunes situacions referides al maneig i la gestió de la informació, com el deure d'informar a terceres persones, l'autonomia dels usuaris, la veracitat de la informació, l'elaboració dels informes o de la història clínica i l'obtenció del consentiment informat. En aquest sentit, va destacar que moltes de les problemàtiques que es plantegen en el dia a dia dels treballadors socials no tenen resposta amb les eines legals de les quals disposem. Malgrat això, va aprofundir en cada una de les situacions i va especificar quina normativa hi fa referència.
Per acabar la conferència, l'assessor jurídic de La Unió va mencionar que s'han de tenir en compte els codis de la professió, ja que, segons va apuntar, la seva existència valida pràctiques a nivell col·legial. Encara que, tal com va dir, no eviten, en principi, el risc de vulneració de la normativa.
Tot seguit, Anna Riera, directora de Participació Associativa de La Unió, va cloure l'acte. Va posar èmfasi en el fet que totes les actuacions vers les persones tenen components ètics, en siguem conscients o no. A més, va incidir en la necessitat de dur a terme decisions tècnicament correctes i, alhora, èticament correctes.
També va parlar dels condicionants de l'entorn, en una clara referència a l'elevada complexitat actual, la qual obliga a tenir en compte totes les noves variables a l'hora de prendre decisions. A banda d'això, va recordar els valors de no maleficència, llibertat i autonomia, i va animar a aprofitar les oportunitats de desenvolupar conductes preventives per minimitzar els conflictes ètics. Per acabar, va destacar que parlar i compartir experiències –que és el que fa La Unió amb les seves jornades– és la millor manera d'avançar i tirar endavant.
Per ampliar la informació, podeu descarregar la presentació que va fer Josep M. Bosch:
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99