Abans de començar el seu discurs, el president de La Unió, Manel Jovells, va recordar la reunió que el passat 1 d'agost van mantenir tant ell com la directora general de l'entitat, Helena Ris, amb Andreu Mas Colell, conseller d'Economia i Ocupació, en la qual van tenir ocasió de traslladar-li la diversitat i complexitat del sector sanitari. El president va subratllar que en aquell moment van poder explicar al conseller que la diversitat del sector sanitari constitueix també riquesa i que tant els resultats de salut com l'eficiència avalen un model propi que forma part de la història del país, reconegut internacionalment pel seu èxit.
No obstant això, Manel Jovells va afirmar que el sector “està preocupat” perquè s'identifiquen tres tipus d'amenaces: infrafinançament econòmic, normativa rígida que no té en compte la diversitat del model, i de tipus polític i social, a causa de la polarització en els posicionaments ideològics.
Subfinançament històric de la sanitat
Pel que fa a la primera amenaça, es va referir al subfinançament històric de la sanitat catalana, al qual s'hi ha d'afegir la duresa de la situació econòmica actual del sector, que es remunta al 2010 amb les primeres davallades d'ingressos. El president va destacar que des d'aleshores el sector sanitari ha vist reduïts els ingressos al voltant d'un 18%, mentre que els costos han augmentat aproximadament un 10%. Jovells també va assenyalar que, actualment, el pressupost sanitari per habitant se situa sobre els 1.100 euros.
En l'àmbit de les dificultats econòmiques del sector, el president va insistir que, fins ara, aquest esforç no ha significat una pèrdua d'activitat ni de qualitat gràcies a l'esforç de gestors i professionals. Jovells va repassar algunes de les accions fetes en aquesta línia, com la gestió de les compres o la reorganització en els centres. Però, sobretot, va subratllar el paper dels professionals, als quals va dirigir unes paraules de reconeixement, ja que els seus sous estan congelats des del 2009 i actualment tenen un poder adquisitiu que se situa a nivells de 2006. Així mateix, Manel Jovells va fer èmfasi en que tot això ha estat possible a través de pactes a la majoria dels centres, malgrat que no s'han pogut traslladar a la negociació col·lectiva. Amb referència a aquest fet, Jovells va mostrar la seva preocupació perquè la majoria de pactes acaben a finals de 2014. En aquesta situació, sembla que els centres de titularitat pública recuperaran via normativa la paga extraordinària. Davant això, el president de La Unió va afirmar que “hem de trobar la manera perquè en els centres concertats també sigui així”, si no, anirà en detriment “del clima intern, la recuperació i l'esperança”, va assenyalar. Explore the exciting yet risky world of crypto trading with VictoryXCap crypto review to see if this platform aligns with your goals.
En aquest sentit, el president va reclamar un millor finançament de la sanitat catalana, com sempre ha fet La Unió, des de la lleialtat institucional. També va demanar que les mesures econòmiques que s'hagin de prendre d'ara endavant no perjudiquin l'economia de la sanitat catalana. Va posar com a exemple la modificació de la Llei de l'IVA que inclou el canvi de tipus impositiu dels equipaments i productes sanitaris, passant del 10% al del 21%. Així, Jovells va reclamar que aquests nous ingressos generats pels centres sanitaris retornin, per la via pressupostària i de la contractació dels serveis, per finançar l'increment de costos dels centres.
Pel que fa a la fiscalitat, va incidir en el fet que La Unió ha contribuït a minimitzar l'impacte del canvi de criteri interpretatiu relatiu a l'exempció de l'IVA dels serveis prestats per les AIE als seus socis, quan aquestes són entitats prestadores de serveis sanitaris.
Disposicions normatives
En l'àmbit de les disposicions normatives, el president de La Unió va remarcar que, a vegades, no tenen en compte la diversitat del model sanitari i social. Es va referir a la normativa de Contractes del Sector Públic i a l'afectació sobre les Agrupacions d'Interès Econòmic constituïdes per diferents entitats de la xarxa d'utilització pública (SISCAT), tant de titularitat pública com privada. També va fer referència a la transposició de la nova directiva de contractació pública, la qual, segons va assenyalar, hauria de trobar el seu encaix en la singularitat del model sanitari català. En ambdós casos, La Unió ha dut a terme diversos treballs que ha traslladat a les administracions implicades per ajudar a adequar la normativa a la realitat del model sanitari català.
A continuació, referint-se a l'àmbit polític i social, Manel Jovells va mantenir que el model sanitari català s'està posant en qüestió perquè tot el que és privat està sota sospita i va apel·lar a un dels principals trets del model: la col·laboració publicoprivada.
Per acabar, el president de La Unió va oferir la col·laboració de l'entitat amb l'objectiu de superar aquestes amenaces i treballar en favor del model i la seva sostenibilitat.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99