Experiències d’aprenentatge: governança i persones

Experiències d’aprenentatge: governança i persones
Dimecres 25/11/2015

Jornada Aliances Estratègiques, Taula 1, Jaume CastellanoA la primera taula de la jornada –que va ser moderada per Rafael Gotsens, director gerent de l'Hospital de Sant Celoni Fundació Privada–, es van donar a conèixer dues experiències d'aprenentatge centrades en governança i persones. Per començar, Jaume Castellano, director de Serveis Auxiliars de Sanitat (SAS), va presentar la gestió de serveis empresarials en el marc de l'Aliança del Triangle, formada pels Hospitals de Vic, Olot i Campdevànol.
 

Segons va explicar, la gestió compartida a través de SAS de serveis d'estructura de suport els ha permès anar a buscar economia d'escales, minimitzar despeses, augmentar la massa crítica i retenir i accedir a nou coneixement. En aquest sentit, va reconèixer que tenen clar que no cal que tot el que sigui necessari abordar ho facin ells, però sí que, segons les seves paraules, "té sentit contractar conjuntament".   

A part d'explicar les millores que han desenvolupat, com el fet d'haver aconseguit un estalvi acumulat anualitzat d'aproximadament 1,1 milions d'euros, va exposar les barreres o inconvenients amb què s'han trobat. Aquestes barreres serien cultures empresarials diferents, temor a la pèrdua del lloc de treball per amortització de places, subrogació del personal o aplicació de convenis diferents als d'origen, reticència a la mobilitat geogràfica o canvi de rol dels comandaments, entre altres.

Pel que fa als factors d'èxit, Jaume Castellano va destacar el compromís i la implicació de les direccions de les institucions, la transparència en la gestió, la generositat de les parts i el fet de transmetre tranquil·litat a l'equip humà.

Jornada Aliances Estratègiques, Taula 1, Jordi GassióA continuació, Jordi Gassió, director general de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial de l'Hospital de Cerdanya, va donar a conèixer el cas d'aquest centre, que és el primer hospital transfronterer d'Europa. Segons va dir, per dur a terme aquesta experiència no han pogut “copiar” d'enlloc, tot ho han hagut d'anar inventant perquè no hi ha cap projecte similar.

La creació de l'Hospital de la Cerdanya ha estat, segons va explicar, un llarg procés, iniciat el 1986 amb l'establiment per a les bases d'un conveni d'atenció mútua entre poblacions frontereres de França, Andorra i Espanya, i que ha viscut moltes etapes diferents fins arribar al setembre del 2014, quan es va dur a terme l'obertura completa de l'Hospital.

En la seva explicació, Jordi Gassió va posar èmfasi en aspectes com la implicació de quatre centres francesos i de la Fundació Hospital de Puigcerdà, i en la importància que les aliances estratègiques han jugat en el desenvolupament del centre. Concretament, va dir que “si no haguéssim tingut col·laboració i aliances, no hauríem pogut tirar endavant l'Hospital”.

A part d'explicar diversos aspectes organitzatius de l'entitat (projecte sanitari, finançament, governança, comunicació o contractació), va fer referència a alguns problemes que han identificat, com les diferències culturals, la incompatibilitat dels sistemes d'informació, el fet de disposar de protocols assistencials compartits, la homologació i el reconeixement de titulacions o la doble col·legiació i els receptaris.

Per ampliar la informació, podeu descarregar les presentacions que van fer Jaume Castellano i Jordi Gassió:

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025