Jesús Esteve, director d'Infermeria del Consorci Sanitari Integral, va moderar la taula en què es van donar a conèixer les cinc experiències finalistes que van optar al premi de la jornada. Tal com va destacar, aquestes experiències van ser escollides d'entre un total de 32 iniciatives que es van presentar per optar al guardó.
Per començar, Sílvia Carbonell, del Consorci Hospitalari de Vic, va explicar l'impacte de l'ús d'una armilla que alerta de la situació de risc durant la preparació i administració de medicació. Segons va dir, aquesta iniciativa s'ha demostrat útil per disminuir les interrupcions durant el procés de gestió dels fàrmacs. Tal com va apuntar, han comptabilitzat 54 interrupcions a les unitats que feien servir l'armilla, mentre que, sense l'ús de l'armilla n'han registrat 119.
A continuació, Meritxell Cucala, de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, va donar a conèixer la creació de la Comunitat Oberta d'Innovació “Open Pau”, creada per impulsar la capacitat innovadora en aquest centre i que ha obtingut resultats molt positius, ja que ha registrat una participació molt significativa per part dels professionals. Així mateix, Meritxell Cucala va destacar especialment que la clau del bon desenvolupament d'aquest projecte ha estat el pla de comunicació i l'acurada descripció del repte.
Tot seguit, Montserrat Edo, de l'Escola Universitària d'Infermeria Gimbernat, va parlar del rol dels estudiants d'Infermeria en empreses tecnològiques. Segons va explicar, a l'EUI Gimbernat treballen per desenvolupar les noves competències infermeres en àmbits emergents mitjançant la definició de nous espais professionals i noves pràctiques. Això els permet diversificar els serveis infermers i fomentar la presència de coneixement infermer en àmbits empresarials i tecnològics. Alguns dels resultats d'això són la creació d'una comunitat d'aprenentatge en l'àmbit 2.0 o el desenvolupament del Treball Final de Grau vinculat a projecte.
Després, Sílvia Tarrés, de l'Hospital Sant Bernabé de Berga, es va centrar en el valor afegit de la infermera en la disminució de la llista d'espera d'Oftalmologia. Així, l'experiència que va presentar es basa en la creació de la figura de la infermera de cribratge de cataractes (ICC), d'un protocol de cribratge de cataractes i de nous circuits i agendes de Consultes Externes per a la ICC, paral·lelament a la consulta de l'optometrista. Tal com va assenyalar, aquesta iniciativa ha aportat resultats molt positius, ja que ha aconseguit acabar amb la llista d'espera –la qual, al començar el projecte, era de dos anys–.
Finalment, Mar Lleixà, del Departament d'Infermeria de la Universitat Rovira i Virgili, va presentar el programa de suport 2.0 per a cuidadores no professionals de persones amb problemes crònics de salut: www.cuidadorascronicos.com. Aquesta experiència ha suposat una primera fase en què es van detectar les necessitats d'informació i interès per utilitzar un web per part de les cuidadores; una segona fase al final de la qual es va crear el web definitiu, i una tercera fase que encara s'està desenvolupant i que consisteix en comprovar l'efectivitat de l'eina. Fins ara, ja han registrat més de 17.000 sessions al web i més de 31.000 pàgines vistes.
Per ampliar la informació, podeu consultar les presentacions que les ponents van fer a la jornada:
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99