El Consell Comarcal d'Osona, a través de les seves professionals, Mercè Castells i Neus Casvall, qui va substituir a Anna Matas, va donar a conèixer com han aplicat la tècnica de reunió del grup familiar (Family Group Conference) dins el seu àmbit d'actuació. Aquesta tècnica té el seu origen a Nova Zelanda als anys 80, quan els nens i joves maoris entraven en el sistema de protecció governamental i eren retirats de les seves famílies per passar a ser acollits en famílies no aborígens, ignorant les seves tradicions i valors.
Posteriorment i després de la reclamació dels dirigents maoris, aquests van poder intervenir com a comunitat per evitar la retirada dels seus infants. Per a ells, la família és la unitat que es coneix millor a sí mateixa, per la qual cosa consideren que tots els membres junts (família nuclear i extensa) poden fer un esforç per assegurar el benestar dels petits.
A partir d'aquest concepte i amb una formació específica, el Consell Comarcal d'Osona està implantant aquesta tècnica d'intervenció familiar que suposa un canvi de mentalitat tant en els professionals com en les famílies, a les que s'apodera per trobar solucions conjuntes. Es tracta d'una tècnica aplicable tant a nivell social com educatiu i sanitari i en la qual el facilitador -figura que té la funció d'acompanyar a la família a l'hora de prendre les seves pròpies decisions- resulta clau.
El document adjunt recull la informació ampliada del projecte i la descripció d'un cas d'èxit.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99