Francesc Torralba va centrar la seva conferència en el paper substantiu que té l'ètica en determinades organitzacions, el que es coneix –va explicar- en la literatura nord-americana com a helping organizations. Segons el professor, moltes xoquen amb raons instrumentals, càlculs i estratègia, a l'hora d'actuar amb un comportament ètic. No obstant això, va afirmar que des d'un punt de vista organitzacional “ethics is business” i que els valors són una font de riquesa institucional. En el cas de les entitats sanitàries i socials, l'ètica redunda en benefici de l'usuari i en definitiva, de l'organització.
El conferenciant va assenyalar que les organitzacions estan formades per xarxes d'estructures i persones. En aquest sentit, va defensar que la qualitat de les organitzacions depèn de la qualitat de les interaccions de les persones que les configuren més que de les estructures. Torralba va asseverar que la qüestió clau és garantir com les interaccions es desenvolupen i va afegir que s'han de donar determinats valors de manera constatable. Valors com ara l'amabilitat, la cortesia o l'empatia fan que els equips estiguin cohesionats i que l'usuari se senti ben atès. Sobre aquest aspecte va fer referència als valors com un recurs competitiu de les organitzacions.
Torralba va argumentar que les organitzacions han de garantir que, en el perfil professional, l'ètica sigui determinant i no una façana. Per tal de promoure-la, el professor va manifestar que cal incentivar la formació; el paper dels col·legis professionals i el paper dels comitès d'ètica a les entitats. Amb l'objectiu d'impulsar aquestes actuacions, Francesc Torralba va concloure que cal pensar mecanismes per tal que els valors estiguin més presents a les organitzacions.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99