Grup 1 - Desenvolupar l'estratègia d'RSC a les entitats associades

Grup 1 - Desenvolupar l'estratègia d'RSC a les entitats associades
Dijous 12/02/2015

Grups de treball V Jornada AssociativaEl primer grup, centrat en el desenvolupament de l'estratègia d'RSC a les entitats associades, va comptar amb 43 participants i va estar coordinat per Josep Maria Ramírez i Mireia Vicente, amb el suport de Josep Maria CanyellesJoan Maria Ferrer i Cristina Aragüés . Els participants van abordar aspectes com què entenen les entitats per RSC, qüestió que van respondre definint l'RSC com un element essencial intrínsec en els valors de les organitzacions sanitàries i socials i, per tant, un element clau per a la seva gestió
 

Els participants van estar d'acord que l'RSC ha de formar part del pensament organitzatiu i ha d'impregnar els processos i procediments a tota l'organització

D'altra banda, es va vincular l'RSC a la responsabilitat de les organitzacions davant els impactes que les decisions i activitat ocasionen dins la pròpia entitat (professionals i usuaris) i en el conjunt de la societat (especialment, en els stakeholders). En aquest sentit, es va destacar que l'RSC ha de ser exercida mitjançant un comportament ètic i transparent. A més, es va incidir en el fet que l'RSC ha de contribuir a millorar la qualitat de vida de les persones, a un desenvolupament més sostenible de l'organització i, alhora, al benestar del conjunt de la societat.

La situació de l'RSC a les entitats associades
En l'àmbit concret de la situació de l'RSC a les entitats associades, es van mostrar resultats d'una enquesta feta entre tots els assistents a la V Jornada Associativa. Els resultats de l'enquesta també revelaven que les pràctiques més comunes d'RSC desenvolupades entre els associats tenen a veure amb recursos humans, medi ambient, usuaris i governança.

Segons una enquesta feta als participats, un 56% de les entitats té definida una política de RSC i un 69% està desplegant accions

Per últim, també es van proposar algunes pràctiques d'RSC que La Unió podria ajudar a implementar. Les propostes més ben valorades van ser:

  • Desenvolupar eines metodològiques: disseny d'un qüestionari d'autoavaluació d'RSC similar al que utilitza el model d'excel·lència en qualitat EFQM (no burocratitzador).
  • Revisar i adaptar al sector sanitari i social la matriu de l'Economia del bé comú.
  • Creació del consell de participació en RSC, que sigui dinamitzador, comparteixi iniciatives de compromís social i ajudi a sistematitzar (proposta de guies de bones pràctiques en RSC).
  • Global Reporting Iniciative (GRI). Contribuir a crear un conjunt d'estàndards per a fer memòries d'RSC.

Podeu consultar el document adjunt amb les conclusions completes i el llistat de participants:

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025