L'atenció sociosanitària té un paper molt important en tot el procés d'atenció dels malalts en algun moment o altre de la seva vida. La continuïtat de l'atenció determina un paper clau en aquest tipus d'assistència, que es complementa amb l'atenció d'aguts i l'atenció primària. Les perspectives de futur, amb l'envelliment de la població i l'augment de la complexitat i de les necessitats sanitàries dels pacients atesos, configura un escenari en el que l'atenció sociosanitària tindrà un espai definit per la seva capacitat de donar resposta a l'atenció crònica de forma eficient i ajustada a aquesta demanda. Necessàriament el sector sociosanitari ha de coordinar-se amb els àmbits fronterers de l'atenció a la dependència i, aguts i atenció primària, conservant el seu paper nuclear en l'atenció dels malalts crònics amb necessitats específiques. Aquesta Jornada va ser un espai de reflexió i debat sobre quin és el paper de l'atenció sociosanitària en l'escenari de futur de l'atenció sanitària.
Durant la jornada del passat 3 de març es van presentar dos estudis: L'estudi comparatiu dels models d'atenció sociosanitària a l'estat espanyol , el qual mostra que Catalunya, en comparació amb la resta de comunitats autònomes analitzades, és l'única que posseeix una xarxa de recursos destinats de forma específica a l'atenció sociosanitària; i linforme l'Evolució de la complexitat assistencial en atenció a la sociosanitària d'internament , on es constata, entre d'altres aspectes, que l'existència de la xarxa sociosanitària catalana possibilita un alleugeriment d'un 60% de la càrrega assistencial que ha de suportar el sistema sanitari català en les patologies prevalents de l'internament de mitja i llarga estada.
Podeu accedir al programa de la jornada i a les presentacions dels diversos ponents: Rafael Bengoa , conseller de sanitat del País Basc; Consol Almenar , coordinadora de psicogeriatria de Benito Menni CASM i Joan Maria Ferrer , director d'assessorament, consultoria i serveis de La Unió; Xavier Pujol , gerent del Consorci Sanitari de Vilafranca; Xesca Moyà , subdirectora mèdica de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa; Xavier Gómez Batiste , director centre col·laborador de l'OMS per a programes públics de cures pal·liatives Observatory Qualy de Final de la Vida de Catalunya; Joan Gené , metge de família ICS-CAPSE; Göran Setenberg , Procyoon Management Consulting AB. Suècia; Imma Grau i Anna Riera , directora mèdica àrea de rehabilització i sociosanitària de l'Institut Pere Mata i directora d'anàlisi i participació de La Unió; i Montserrat Cervera , dircetora de l'àrea social i sociosanitària d'Antares Consulting.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99