Des de La Unió s'ha fet un seguiment de l'impacte que pot haver tingut la Grip A en les institucions sanitàries des del punt de vista de la repercussió en l'organització del treball i la producció de serveis. Els aspectes analitzats van ser: la incidència sobre les baixes laborals, permisos i absentisme, la repercussió sobre l'índex d'ocupació de la UCI, la pressió d'urgències i visites a Atenció Primària, fent una comparativa d'aquests paràmetres amb l'any 2009 amb la finalitat de mesurar el possible impacte de la grip A en aquests àmbits. Amb les dades aportades per més de 20 centres associats a La Unió, es pot concloure que l'impacte de la Grip A en la fase de difusió epidèmica en la producció dels centres sanitaris ha estat baix, malgrat l'alarma de les perspectives creades a partir de la informació difosa pels mitjans de comunicació i la pròpia administració.
Els resultats de l'estudi posen de manifest que, coincidint amb el període de màxima incidència de la Grip A, que es va donar entre finals d'octubre i el mes de novembre, es produeix un increment de l'activitat en diferents àmbits hospitalaris (urgències i UCI) i en l'atenció primària, sense arribar a nivells notables. Pel que fa als efectes sobre els recursos humans, cal assenyalar que l'impacte va ser anterior a l'aparició de la majoria de casos de la malaltia, conseqüència, segurament, de l'alarma social que varen provocar els mitjans de comunicació i de les mesures proposades protocol·làriament.
Podeu accedir a la taula resum de l'estudi, on es reflexen els períodes de màxima incidència de l'impacte en cada un dels àmbits estudiats.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99