En el marc de la III Jornada de Salut Mental, celebrada el passat 11 i 12 de febrer i davant de gairebé 200 professionals del sector, La Unió Catalana d'Hospitals conjuntament amb Fòrum de Salut Mental, van impulsar aquest acte amb l'objectiu d'abordar la transversalitat en l'atenció integral al malalt i elaborar propostes per tal de millorar la seva atenció. Durant la jornada, es va abordar la situació de l'atenció integral a Catalunya des de diversos punts de vista; la salut mental i el treball; la visió de les famílies, usuaris, proveïdors; la salut mental i la justícia; i la salut mental i l'educació.
Durant la conferència inaugural, “El desenvolupament de la Salut Mental a Catalunya: atenció integral a la Salut Mental, reptes de futur”, Maria Lluïsa de la Puente , directora general de planificació i avaluació del departament de Salut va destacar com a novetat el fet d'introduir el sistema de finançament capitatiu al Pla. A més va fer un repàs pels objectius del Pla. Per la seva part, el Dr. Boi Ruiz , president de La Unió, va proposar la creació d'una agència en salut mental amb l'objectiu d'oferir solucions coordinades al ciutadà prenent com a punt de partida el Pla d'Atenció Integral de Salut Mental que elaboren conjuntament el Departament de Salut i el Departament d'Acció Social i Ciutadania.
A la jornada també van participar Pilar Solanes , subdirectora general de Programació i avaluació de l'ICASS; Sara Berbel, directora general d'Igualdat d'oportunitats; Cristina Molina , directora del Pla director de salut mental i addiccions; Jordi Samsó i Huerta , director general d'execució penal a la comunitat i de justícia juvenil i Pepita Coromines , subdirectora general de serveis a la comunitat del departament d'educació. Pel que fa als diversos àmbits tractats a les taules de treball, cal destacar algunes dades i conclusions. En relació al treball, una política adequada de seguiment, segons un estudi de l'Institut Pere Mata, indica que la proporció de les recaiguda amb ingrés hospitalari passen del 39% al 18%, per tant, hi ha una reducció d'un 53'8% en els ingressos. Les famílies demanen que els malalts tinguin els mateixos drets i deures que la resta de ciutadans. Pel que fa a la justícia, es va posar de manifest que cal adequar el llenguatge i el ritme d'aquest àmbit al sanitari. Quant a l'educació, una de les prioritats és ensenyar els professors a abordar els alumnes amb malalties mentals i facilitar la seva integració a les escoles.
Podeu ampliar la informació consultant la nota de premsa de l'acte o accedir a la presentació complerta realitzada per Maria Lluïsa de la Puente. Properament es realitzarà un newsletter on es recolliran totes les presentacions de la jornada.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99