La directora general va assegurar que "els professionals són el nostre principal actiu, per la qual cosa se'ls ha de tenir en compte si les organitzacions volen assolir la sostenibilitat". En aquest sentit, va explicar que "les professions sanitàries s'han d'adequar perquè ara ja no es tracta només de curar, sinó també de cuidar i això farà canviar el rol dels actuals professionals i afavorirà l'entrada d'altres". I va afegir que "serà necessari que les organitzacions innovin en nous models d'organització del treball".
D'altra banda, Baro va donar a conèixer la iniciativa sorgida des del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya que proposa la creació d'un conveni català de dependència, mitjançant el qual els professionals que treballen en centres concertats equiparin els seus sous als dels que ho fan en centres públics. Però, tot i que patronals i sindicats estan d'acord, existeix el problema de trobar els recursos econòmics necessaris, perquè hi ha una diferència salarial d'entre el 15 i 20%.
Finalment, Xavier Baro va presentar el Projecte QCI, que té com a objectius identificar, definir i compartir els principals indicadors de gestió de persones per les institucions sanitàries i socials, posar en comú la identificació dels aspectes claus de la gestió de RH i dissenyar els indicadors que han de permetre analitzar les matèries prèviament definides. Així, va afirmar que "aquest document serà útil per al sector si és útil per a les organitzacións" i va anunciar que "no és un document final, sinó que s'ha acabat la primera fase del treball i, ara, els associats de La Unió hauran de decidir si volen seguir avançant".
La informació ampliada d'aquest plenari es troba en les dues presentacions adjuntes.
Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta
La Unió València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona) Tel. 93 209 36 99