Josep Fusté, director d'anàlisi econòmica i prospectiva de La Unió va presentar aquest estudi fet per La Unió. El Grup de treball d'anàlisi de costos va proposar, en el pla de treball del 2015, dur a terme un estudi sobre els costos per línies d'activitat dels hospitals de les entitats associades a La Unió que tinguessin interès en participar-hi i disposessin d'informació de comptabilitat analítica que els permetés facilitar les dades.
Els anys 2002 i 2003 ja es va dur a terme un estudi similar. Amb la creació, el 2014, del Grup de treball d'anàlisi de costos de La Unió, es va considerar que era un bon moment per actualitzar-lo, més tenint en compte que podia donar informació fins ara inexistent i de rellevància en el marc de la implantació del nou sistema de pagament del CatSalut i la progressiva adaptació dels paràmetres de contractació i contraprestació econòmica. El període d'estudi és l'exercici 2014. Han aportat dades un total de 19 hospitals i, finalment, s'han pogut incloure en l'estudi les dades completes de 14 hospitals.
Objectius de l'estudi:
- Disposar d'informació que ens aproximi a estimar el cost mitjà i la seva variabilitat en relació amb les diferents línies d'activitat i sobre la base dels paràmetres de contractació i contraprestació econòmica del CatSalut, de manera que puguem confrontar la informació de costos amb els valors de preu que el CatSalut aplica, i que en el temps caldrà anar modulant.
- Proposar una revisió dels pesos de les unitats de mesura estandarditzades (UME) que integren la informació econòmica i d'activitat de les diferents línies d'activitat, per tal que sigui més ajustada al diferencial de consum de recursos entre les línies.
Conclusions de l'estudi:
- Tot i les limitacions en el desenvolupament de la comptabilitat analítica en les entitats, existeix informació que permet fer una aproximació dels costos per diferents línies d'activitat dels hospitals d'aguts.
- Hi ha diferències importants entre els costos mitjans i les tarifes de contractació del CatSalut segons les diferents línies d'activitat assistencial.
- Hi ha una correlació positiva entre la complexitat de l'hospital calculat amb I'IRR i els costos, especialment alta en hospitalització, més moderada en l'activitat ambulatòria i molt baixa en hospital de dia.
- Els resultats dels costos mitjans d'hospital de dia i hospitalització a domicili presenten limitacions importants.
- No hi ha diferències rellevants amb els pesos de les UME de la Central de Balanços, excepte en el cas de les urgències que estarien infravalorades.
- Les línies de treball per avançar en l'anàlisi de costos s'han de centrar ja en l'estimació de costos per episodis i pacients, com s'està fent amb els projectes vinculats a RECH per hospitalització, i com s'ha iniciat amb urgències. Nous àmbits d'interès: hospitalització a domicili i hospital de dia.
- La metodologia utilitzada en aquest estudi pot ser adequada per iniciar l'estudi de costos en altres línies de serveis (atenció a la salut mental, atenció sociosanitària).
- Caldria avançar en definir criteris homogenis de classificació de centres de cost i imputació de costos.
Podeu accedir accedir a Costos, costos i més costos: Tornem a parlar de costos, que firma Josep Fusté al blog de La Unió així com a la presentació de l'estudi.