Nous reptes per al present i el futur dels hospitals

Nous reptes per al present i el futur dels hospitals
Dijous 26/10/2017

El director general del despatx d'arquitectes PMMT, Forward Thinking Healthcare Architecture, Patricio Martínez, qui compta amb una dilatada experiència dissenyant i construint hospitals arreu del món, va fer una anàlisi acurada dels factors que no s'haurien d'oblidar a l'hora de concebre i aixecar un nou centre sanitari, tenint sempre present que s'ha d'adaptar a les persones i a l'entorn.

En aquest sentit, PMMT ha desenvolupat el Clear Code Architecture®, un mètode propi i objectiu que garanteix que totes les persones, sense discriminació, puguin utilitzar i gaudir dels espais de manera autònoma. Permet mesurar el nivell d'accessibilitat de qualsevol espai, construït o en projecte, proposant unes mesures que li permetin créixer en termes d'equitat i inclusivitat. 

Patricio Martínez_PMMT_Jornada Noves respostes per a temps nous Així, Patricio Martínez va arrencar la seva exposició assegurant que els hospitals del futur són els hospitals de demà passat, no els d'aquí cinquanta o cent anys, i va apuntar que l'OMS preveu que, en els propers anys, el nombre de persones amb discapacitat augmenti un 40%. Per això, un dels elements que s'ha d'analitzar amb més detall en el moment de dissenyar un nou hospital és el nivell d'accessibilitat. En aquest sentit, va afirmar que la normativa actual compleix només un 3,5% del que seria necessari i que, en contra del que pugui semblar, arribar a cobrir el 85% no té un cost massa elevat.
 

Segons va explicar, per facilitar l'accessibilitat s'hauria d'apostar per sales d'espera polivalents, espais per situar els gossos guia o senyalística en idioma Braille, entre d'altres coses. D'altra banda, l'elecció dels materials és també un factor destacat en la concepció actual dels centres sanitaris, ja que avui dia, la concentració de contaminants en l'aire interior pot arribar a assolir un nivell 5 vegades superior al de l'aire exterior. Per això, va destacar que és important avaluar i comparar objectivament com afecten els materials de construcció a la salut dels espais interiors i, com a conseqüència, a la salut dels seus ocupants.

Patricio Martínez (PMMT)2_Jornada Noves respostes per a temps nous En la seva intervenció, també va fer referència a altres elements que té en compte i treballa el Clear Code Architecture®. Alguns d'aquests elements són la flexibilitat tipològica, la qual, mitjançant una anàlisi profunda de la mètrica i els paràmetres que defineixen els equipaments sanitaris complexos permet la modulació de les façanes i les estratègies flexibles per a facilitar possibles ampliacions, a més de reduir notablement el temps de construcció de l'Hospital Paramètric. Igualment, la funcionalitat, que aposta per un disseny basat en l'evidència científica, ja que utilitza paràmetres matemàtics per projectar els fluxos de persones, materials i dades de forma correcta i eficaç, o l'eficiència energètica, la qual té com a objectiu aconseguir que l'hospital sigui autosuficient reduint la demanda d'energia, definint estratègies actives i passives i cobrint totes les demandes restants amb energies renovables. A més, també cal tenir en compte, va dir, les TIC i el Big Data, els quals aporten moltes dades que suposen una gran intel·ligència artificial que pot recolzar la realització de diagnòstics, la gestió logística i l'optimització de processos i l'hospital tecnològic, que entén que la integració de la tecnologia del material de construcció amb la de les persones (nanorobots, cascs EEG, pròtesis mecàniques i robòtiques, etc.) donarà lloc al Cyborg Hospital.
 

Per conèixer més a fons el Clear Code Architecture®, podeu consultar el document adjunt amb la presentació que va realitzar Patricio Martínez:

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025