Obertament, el primer projecte contra la discriminació en salut mental a Catalunya

Obertament, el primer projecte contra la discriminació en salut mental a Catalunya
Del 21/06/2012 al 31/12/2099

presentació obertament La Unió Catalana d'Hospitals va participar en la presentació d'Obertament, iniciativa de la societat civil i en la qual hi està present l'associació empresarial i els principals agents del sector: ADEMM, FECAFAMM, Fòrum de Salut Mental i el Consorci de Salut i Social de Catalunya. L'acte de presentació va estar presidit pel conseller de Salut, Boi Ruiz, qui va assegurar que es tracta “d'un projecte que reflexa la manera de fer de Catalunya: la unió de la societat civil, els afectats i les administracions” i que per tant, "es buscarà la manera de contribuir amb recursos a través d'un conveni amb les caixes". Per la seva banda, Joan Orrit, vocal president del consell de salut mental de La Unió es va mostrar optimista amb el desenvolupament del projecte i va destacar que "es tracta d'una iniciativa participada i compartida en la qual els afectats també formen part de l'estratègia". També hi va assistir un representant de cadascuna de les entitats que formen part d'Obertament, així com Carmela Fortuny, directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials; Mercè Conesa, presidenta delegada de l'Àrea d'Atenció a les Persones de la Diputació de Barcelona; Irma Rognoni, presidenta de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat i regidora de l'Ajuntament de Barcelona, i el sotsdirector general de la Fundació “la Caixa”, Albert Soria.
 
Obertament compta amb cinc línies estratègiques:

  1. Formació i foment de la participació de persones amb problemes de salut mental, per tal que aquestes esdevinguin protagonistes del canvi.
  2. Accions locals que promoguin el contacte i la participació normalitzada a la comunitat de les persones amb trastorn mental.
  3. Campanyes en mitjans de comunicació i a l'espai públic per tal donar a conèixer la problemàtica de la discriminació en salut mental.
  4. Sensibilització de col·lectius específics, ja sigui per la seva rellevància com a generadors d'opinió (periodistes, etc.), persones pròximes a la problemàtica (professionals dels àmbits socials i sanitari i familiars, etc.), així com a estudiants.
  5. La resposta a missatges i pràctiques discriminatòries, per tal de reduir la seva incidència.

Aquest projecte també compta amb el suport de persones rellevants de l'àmbit de la cultura, la comunicació, l'esport i l'espectacle, els quals s'han ofert per difondre els missatges clau de la campanya. Els vídeos es poden veure al canal Youtube d'Obertament.

Podeu accedir a la nota de premsa aquí.

Ens movem per les persones - Mirem al futur amb una mirada oberta

La Unió  València, 333 baixos - 08009 Barcelona (Barcelona)  Tel. 93 209 36 99
Creu de Sant JordiMemorial Josep trueta Web Mèdic Acreditat. Veure més
informacióDNV - Certificat del Sistema de Qualitat ISO9001Agenda 2030
Data última actualització: 21/02/2025